Màxima activitat taurina a l'Ebre amb les festes de maig d'Alcanar

Els eficionats taurins celebren que la temporada de bous haja arrencat amb normalitat, i els animalistes afirmen que seguiran enregistrant actes

18 mayo 2018 11:06 | Actualizado a 22 mayo 2018 13:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquests dies Alcanar es troba vivint les Festes de Maig, dedicades a Sant Isidre. Aquestes festes de primavera es coneixen com les ‘Festes dels Bous’ perquè aquests animals són els veritables protagonistes de la setmana de festa. Durant deu dies el municipi celebra més d’una vintena d’actes amb bous.Aquest és el tercer municipi que celebra l’arrencada de la temporada de bous, després d’Aldover, per Sant Jordi, Mas de Barberans, per Sant Marc, i ara Alcanar per Sant Isidre.

El president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Santiago Albiol, valora positivament l’arrencada de la temporada de bous. «Estem molt al començament encara, però no hi ha hagut cap incidència, tot ha anat amb normalitat. De fet, és el que sempre intentem demostrar: la normalitat. No entenem una altra cosa amb les festes amb bous», declara al Diari.

Com que Xavier Pallarés va ser destituït per l’article 155, des del govern de l’Estat s’ha hagut d’autoritzar de forma transitòria al secretari de la Delegació per firmar els permisos preceptius i poder dur a terme les festes amb bous.
«Les dades que tenim és que a tots els pobles on van haver bous  l’any passat enguany també en faran, sense novetats. Parlem del mateix número de municipis, més de 30», detalla Albiol. 

La Generalitat té registrades un total de nou denúncies durant la temporada 2017. Sis d’elles han estat presentades per l’entitat AnimaNaturalis, que manté la seua campanya de vigilància i enregistrament dels bous, en especial de les modalitats que consideren com un maltractament intrínsec a l’animal i que volen que siguin prohibides: el bou embolat i el capllaçat.
«Seguirem documentant les incidències que puguen haver per ensenyar les imatges a tot Catalunya», explica la seua portaveu Aïda Gascón. «Creiem que falta molta pedagogia, que a la resta de Catalunya la gent no té idea que es fan més de 100 bous embolats al país. Volem que es conegue i fer difusió a través de les xarxes socials».

La portaveu explica que aquesta temporada de bous aniran a enregistrar una vintena d’actes, xifra similar a la de l’any passat. La portaveu detalla que enguany van assistir als actes amb bous de Mas de Barberans, on el 2016 van patir agressions físiques mentre enregistraven una tarda de bous al municipi.

«Va anar molt bé, pero sí que és veritat que es va notar com una calma tensa. Aquest diumenge anirem a l’ermita de l’Aldea al bou embolat. A Alcanar no anirem perquè és una plaça molt gran i és difícil documentar-ho de prop», concreta.
Aïda Gascón afirma que han notat una major conscienciació. «Crec que els ajuntaments s’estan esforçant molt en que no torne a passar el de Mas de Barberans. Tenen contacte amb la gent del poble o amb les penyes taurines i tothom ha entès que anem a documentar i que després marxem. Que només venim a fer la nostra faena».

Comentarios
Multimedia Diari