Naix Marea Blanca a l’Ebre per exigir una gestió pública de la sanitat

Es presenta a les Terres de l’Ebre el moviment que defensa una sanitat pública gestionada de forma més transparent

09 mayo 2017 17:55 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El proper dissabte a les 11 hores al Centre Cívic de Ferreries de Tortosa es presentarà el moviment Marea Blanca Terres de l’Ebre, que reivindica una sanitat pública de gestió pública. De moment hi ha adherits sindicats, partits polítics i ciutadans, i el col·lectiu afirma que estan oberts a tots els ciutadans que vulguen formar-ne part, així com associacions de veïns i entitats.

Principalment, el moviment defensa una sanitat pública amb  una gestió pública que siga transparent. «En cap moment no qüestionem el servei que ofereixen els professionals de la sanitat», declara la portaveu Lola Santacatalina. «Des de l’últim netejador fins el cirurgià més especialitzat són tots necessaris i tenen tot el nostre respecte. El que rebutgem és la gestió».

D’entre les crítiques a la situació actual de la salut que planteja el moviment, destaquen «la manca de recursos en molts centres de salut de les Terres de l’Ebre, que necessiten evidents renovacions tecnològiques», el personal mèdic i administratiu insuficient, l’espai, «ja que falten llits i a urgències no hi ha prou boxs», unes llistes d’espera«intolerants, amb 20 dies d’espera per l’atenció primària i fins quasi un any amb els especialistes», la necessitat de desplaçar-se a altres centres en el cas d’algunes especialitats, la privatització de les ambulàncies, i les retallades del Departament de Salut «quan la salut hauria d’estar a la primera línia».

«Considerem que hi ha una privatització de la salut, amb la consolidació d’un model de gestió privatitzat i amb unes retallades pressupostàries pel que fa a recursos i també a personal», apunten des de Marea Blanca Terres de l’Ebre.

‘Règim mercantil’
El moviment també rebutja l’avantprojecte de llei de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya de fòrmules de gestió. «Això significarà un règim mercantil; i si la gestió és mercantil, estem considerant que la salut és una mercaderia, quan la salut és un dret social», valoren.

Com explica el col·lectiu, la majoria de Centres d’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre, així com l’hospital de referència, el Verge de la Cinta de Tortosa, estan gestionats per l’Institut Català de la Salut. «En aquests centres hi ha més control i transparència, però no és així en el cas dels centres de Móra d’Ebre o d’Amposta, gestionats per Sagessa, on es mantenen alts càrrecs escollits a dit i fins a sous anuals de 280.000 euros. No pot ser», consideren.

El moviment se solidaritza amb la manifestació convocada pel comitè d’empresa de l’hospital de Móra d’Ebre del proper dissabte, tot i que malauradament coincidirà amb la presentació del col·lectiu.

Comentarios
Multimedia Diari