Naix a la Ribera una plataforma cívica en contra de l’abocador de Riba-roja d’Ebre

Els membres preparen un manifest i diverses accions per donar-se a conèixer i mostrar el seu principal objectiu

11 febrero 2019 10:05 | Actualizado a 11 febrero 2019 10:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma Ribera Digna és una plataforma ciutadana que naix amb l’objectiu d’aturar el projecte de l’abocador de residus no perillosos de Riba-roja d’Ebre. 

«Sabem que anem a contracorrent, que ja està gairebé tot lligat i que haurem de treballar molt, però confiem que ho puguem aturar», apunta Àlex de la Guia, un dels membres de la plataforma.

La plataforma està formada per ciutadans de totes les edats, de diferents sectors i provinents de tota la comarca, amb gent de Móra d’Ebre, Benissanet, Rasquera, la Palma d’Ebre i Flix. Persones amb un objectiu i un pensament comú, rebutjant el projecte del dipòsit de residus a la comarca.

La setmana passada es va dur a terme la primera assemblea oberta per organitzar la plataforma, que continua oberta a tots aquells qui es vulguin adherir. A través d’aquesta assemblea es van escollir entre 10 i 14 voluntaris que seran els qui se n’encarregaran de dur a terme la major part de la feina. Actualment estan en procés de constitució de la plataforma, treballant ràpidament per organitzar-se i presentar prompte un manifest que els permeti donar-se a conèixer i deixar clar el seu objectiu: aturar l’abocador de Riba-roja. «Sabem que va tot molt ràpid, i que en un any o any i mig ja estarà: o fet o aturat», apunta de la Guia.

El projecte
El projecte de construcció d’un dipòsit de residus no perillosos al municipi de Riba-roja d’Ebre, per part de l’empresa Urbaser, es va iniciar el 2008 amb la signatura del primer conveni amb l’ajuntament del municipi, però estava aturat des de 2014 pel context econòmic. Les negociacions es van reactivar el 2017 i el passat desembre es va sol·licitar a l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre el permís d’obra.

En sortir la notícia, ràpidament alcaldes, juntament amb altres figures polítiques del territori i plataformes ciutadanes, es van posicionar en contra d’aquest projecte, apuntant que es tracta d’un «nou atac a l’Ebre», i amb lemes com el de «prou merda a la Ribera». 

A principis de gener d’aquest 2019, en una reunió de tots els alcaldes de la comarca, l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, va decidir posar en pausa el projecte i es va comprometre a no fer cap pas fins en la tramitació del projecte d’abocador de residus industrials fins a mantenir una reunió conjunta amb alcaldes, promotors i la Generalitat. 

Els ens en contra de l’abocador argumenten que aquesta instal·lació és contrària a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs, que aposten per un turisme de qualitat que aprofiti els actius històrics, patrimonials i naturals i per fomentar el sector primari i agroalimentari, i que el dipòsit afectaria molt negativament al territori. 

Per la seva banda l’alcalde de Riba-roja argumenta que els models turístic i industrial poden conviure a la Ribera d’Ebre, i que aquest és un projecte de futur.  

El passat 30 de gener, el ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar la moció de rebuig amb els únics vots en contra de l’alcalde de Riba-roja, Antoni Suárez, i el de Tivissa, Jordi Jardí. Aquesta moció s’ha traslladat també als ajuntaments i consells comarcals, i fins i tot el grup d’ERC a la Diputació de Tarragona portarà al pròxim ple de l’ens la moció demanant l’oposició al projecte.
 

Comentarios
Multimedia Diari