Naix la Xarxa Greta per fer arribar la fibra òptica a la Ribera i la Terra Alta

Els veïns d’Ascó ja poden gaudir d’Internet amb les mateixes condicions de velocitat i preu que les àrees urbanes

02 junio 2020 09:00 | Actualizado a 02 junio 2020 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns d’Ascó ja disposen d’Internet amb fibra òtica amb les mateixes condicions de velocitat i preu que les àrees urbanes. I això és gràcies a la Xarxa Greta, un projecte cooperatiu per fer arribar la fibra òptica a les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i les Garrigues.

La Xarxa Greta és un projecte impulsat per l’Ajuntament d’Ascó, amb la col·laboració de la Fundació guifi.net i la Plataforma #EnsToquenLaFibra.

Aquesta xarxa dóna el tret de sortida a Ascó amb la voluntat de continuar el desplegament a la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Garrigues, per pal·liar els problemes de connectivitat d’aquestes comarques.

I és que amb la crisi per la pandèmia de la Covid-19, s’ha demostrat com d’important és avui en dia estar connectat amb velocitat i eficiència, tant per poder desenvolupar el teletreball amb condicions com per aprofitar la infinitat de possibilitats que ofereix Internet per a l’entreteniment, l’oci, la divulgació i les comunicacions amb família i amics.

Es tracta, doncs, d’un projecte col·laboratiu entre municipis on la xarxa es comparteix com un bé comú. D’aquesta manera es redueixen costos, s’adrecen els problemes de desequilibri territorial i es potencia l’economia local, segons comuniquen els impulsors de la iniciativa.

La voluntat dels impulsors és continuar el desplegament a altres municipis un cop establert el projecte a Ascó, i per això han creat un formulari on els veïns de les comarques poden mostrar el seu interès a què arribi als seus pobles. Tota la informació es pot trobar a la pàgina web del projecte: xarxagreta.cat

Així mateix, la iniciativa ja ha despertat l’interès de molts municipis adjacents i diversos ajuntaments, com els de La Torre de l’Espanyol o Bovera, que ja han mostrat la voluntat de participar-hi.

Ja fa temps que des de la Plataforma #EnsToquenLaFibra es denunciava la situació dels pobles del territori quant a telecomunicacions, sense previsió encara de quan arribarà la troncal de fibra òptica de la Generalitat.

En el cas d’Ascó, el primer poble on ha arrencat aquesta xarxa de telecomunicacions, els veïns i veïnes ja poden contractar serveis d’internet sobre fibra òptica amb dos operadors de proximitat, Ebrecom i Punt d’Accés. Tanmateix, la xarxa segueix oberta a la participació de qualsevol altre operador.

Les operadores de la xarxa de fibra òptica a Ascó han pogut realitzar ja totes les gestions per tenir els primers usuaris connectats a la xarxa. Així, un cop recepcionades les primeres ONTs (routers), s’han pogut fer les primeres proves amb usuaris reals, obtenint resultats satisfactoris, segons ha comunicat l’Ajuntament d’Ascó i el seu regidor de noves tecnologies, Joan Martínez.

Des de la setmana passada, les dues operadores de la xarxa de fibra òptica d’Ascó han estat assessorant els primers usuaris, ja sigui de forma presencial al Centre Neuràlgic d’Ascó, com els que han sol·licitat informació per telèfon. Aquestes operadores ofereixen servei d’Internet, telefonia fixa i mòbil.

A més a més, les operadores disposen d’un estand presencial durant aquests primers dies d’implantació, per tal de resoldre qualsevol dubte i facilitar els tràmits de contractació del servei d’internet i telefonia per fibra òptica. Ahir mateix diversos veïns d’Ascó s’hi van apropar per informar-se i poder-se donar d’alta del servei als seus domicilis.

Comentarios
Multimedia Diari