Naix un espai de trobada cultural i feminista a Deltebre

El projecte vol generar un espai de trobada i intercanvi d’idees on facilitar noves iniciatives socials, creatives i culturals. De moment, ja han fet una primera trobada per presentar la idea

24 enero 2022 06:50 | Actualizado a 24 enero 2022 12:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Connectar per crear». A partir d’aquesta idea naix Ca l’Enriqueta, un projecte de caràcter cultural i feminista al centre de les Terres de l’Ebre. La iniciativa es defineix com un lloc amb l’objectiu de convertir-se en un espai d’intercanvi d’idees i cures entre dones i identitats dissidents on fer activitats culturals, sempre amb una mirada feminista.

Es tracta d’un projecte de vida en comunitat sorgit a partir de la necessitat d’un espai i d’un somni compartit entre Noemí Bertomeu, que va heretar una propietat al terme de Deltebre, l’artista Mireia Ibáñez i la Uruguaiana Amneris Moreira. Entre les tres han creat aquest projecte que a poc a poc es va consolidant.

«El grup motor som tres dones, però ens estem ampliant. Es tracta d’un projecte col·lectiu que està viu», explica Bertomeu, qui destaca que aquest es va construint entre les persones que hi participen i que connecten «per impulsar la sororitat entre dones, fer assemblees, crear, coordinar-nos, trobar-nos i intercanviar idees».

En aquest sentit, la impulsora destaca que connectar és un dels pilars fonamentals del projecte i que busca fer-ho a través de valors feministes, decolonials, antiracistes i de respecte cap a l’entorn i aprofundir en ells, tot acollint tota mena de diversitat, inclosa la generacional. I és que el projecte es defineix com a «un punt de trobada feminista i d’identitats dissidents amb necessitat i ganes d’espais propis i creatius».

Les impulsores d’aquesta idea tenen moltes ganes de tirar endavant aquesta iniciativa i fer diferents activitats com tallers i oferir «un espai per reunir-nos en cura, connectar i cuidar-nos, una casa de repòs i autocura i on ens reconeguem com a dones diverses», explica la impulsora.

Des de Ca l’Enriqueta tenen la voluntat d’organitzar, entre altres coses, trobades per compartir i vincular la lluita feminista al territori. La primera d’aquestes activitats es va fer el 8 i 9 de gener a manera de presentació del projecte, on «dintre del que es pot va assistir-hi bastanta gent». Les pròximes jornades tindran lloc el 5 i 6 de febrer, el 12 i 13 de març i el 2 i 3 d’abril.

Detalla la impulsora que la idea és «fer una trobada al mes i, d’altra banda, també es faran altres coses que aniran sorgint. En les trobades acaben sortint iniciatives paral·leles que a poc a poc es van consolidant», afirma la impulsora, tot afegint que s’han posat en contacte amb elles diferents persones interessades a crear a la casa, participar en les trobades o inclús organitzar-ne. «Ens han començat a contactar dones que volen fer residències a partir de diferents corrents artístics, comença a haver-hi interès i voluntat. No paren d’arribar propostes i hi ha ganes de fer xarxa. Està creixent molt d’interès cap a Ca l’Enriqueta».

Punt de trobada social

Bertomeu afirma que la idea és més convertir-se en un espai per acollir entitats que no pas en constituir-se com a tal. «Pretenem que Ca l’Enriqueta sigui un espai on acollir entitats que no és limiten a Deltebre, facilitar les seves iniciatives i enxarxar-nos», diu tot indicant que ja s’han posat en contacte amb associacions com F de Figa, l’Associació de Dones Agents de Salut de Deltebre (ADAS) o amb el Centre Social el Maset. «La idea no és crear una associació, sinó punt de trobada i facilitar un espai per a iniciatives que ja existeixen», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari