Naix un moviment social per defensar el delta de l’Ebre

Volen pressionar les administracions per aplicar el Pla Delta i han promogut una campanya de vot nul a les darreres eleccions

18 febrero 2021 09:50 | Actualizado a 20 febrero 2021 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup de persones s’han unit sota el nom de Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) per pressionar les administracions per aplicar el Pla Delta elaborat per la Taula de Consens i protegir el delta de l’Ebre de la greu regressió que pateix.

El naixement del moviment, expliquen, és conseqüència directa dels devastadors temporals Glòria i Filomena per al delta de l’Ebre i de la indignació que senten per la «inacció política».

«El moviment va nàixer del boca a boca després de veure que a les xarxes socials hi ha moltes persones del Delta que comparteixen indignació per la inacció política després dels dos temporals i pel Pla de Protecció que ha presentat el Ministeri de Transició Ecològica, que considerem que sentencia de mort el Delta, representant un enorme retrocés de la línia de la costa», explica al Diari Jordi Bertomeu, fundador i portaveu del moviment.

Així, per ara fins a una setantena de persones ja s’han unit per portar a terme accions de denúncia. Pertanyen a tots els pobles del Delta: Amposta, Deltebre, Sant Jaume, la Ràpita, Camarles, l’Aldea i l’Ampolla.

El moviment recull «l’abandonament que sentim la gent d’aquestes terres per part del Govern i les institucions, ja que la zona ha quedat feta malbé i han desaparegut importants parts del territori. Per a unes comarques eminentment agràries el desastre patit i la deixadesa dels governs a l’hora de donar solucions han provocat que la gent del territori comencem a agrupar-nos per tal de reclamar l’atenció i els ajuts que no se’ns estan oferint».

A hores d’ara el moviment no està oficialitzat, però en el futur podrà constituir-se formalment com a plataforma. El moviment no està vinculat a cap partit polític i pretenen que així ho continue sent.

«És un moviment únicament social i apolític, i que alhora està format per persones amb ideologies molt diverses. Simplement som persones que ens hem unit per l’estima a la terra i per protestar contra la inacció política. No pretenem ser cap moviment polític», insisteix Bertomeu.

El moviment preveu accions per «accelerar» el Pla Delta, ja que consideren que reuneix la veu del territori. Les primeres accions s’estan portant a les xarxes socials, on, en poques setmanes, ja superen els milers de seguidors. Aquesta setmana han publicat el «Vídeo de la veritat», on «es dirà tot allò que considerem que les administracions volen que la gent no sàpiga».

D’altra banda, la setmana que ve també celebraran una assemblea general de forma telemàtica per facilitar la informació a totes les persones que s’han adreçat al moviment per adherir-se i participar d’una forma activa.

«Ens presentarem en públic i a la vegada serem conscients de totes les persones que volen participar de forma activa amb el moviment, amb accions concretes», detalla el jove deltebrenc.

1.006 vots nuls per a protestar

El moviment va promoure una campanya de vot nul en les passades eleccions. Finalment van ser fins a 1.006 persones  les que van optar per votar a MOLDE. «Vam pensar que havíem de fer valdre la veu del Delta», diu Bertomeu. «La situació que viu el Delta no ha sigut debat durant la campanya electoral i ens sembla greu».

Comentarios
Multimedia Diari