Naix una associació per integrar les persones amb discapacitat de l’Ebre

Nascuda a Jesús, l’objectiu de la nova entitat és aconseguir unes condicions de vida més dignes per a les persones amb discapacitat, fer-les més visibles i avançar en la inclusió social a través de l’esport adaptat i l’oci

10 diciembre 2018 11:35 | Actualizado a 10 diciembre 2018 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’objectiu d’avançar cap a la plena inclusió de les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda, ha nascut a Jesús ASSIDE, l’Associació per la Integració dels Discapacitats de l’Ebre. L’entitat ha sorgit d’un grup de persones amb mobilitat reduïda de la localitat que va valorar la necessitat d’agrupar-se en una associació, davant les mancances que «encara ens trobem a la societat per aconseguir la inclusió», en paraules de la secretària de l’entitat, Paquita Gomis. «Es va avançant però no al ritme que necessitem per poder fer una vida plena», afirma.
L’entitat també està formada per persones sense cap discapacitat física que volen aconseguir els mateixos objectius. Ja compta amb socis de Tortosa, Camarles, Roquetes, Tivenys i Alcanar, i la voluntat és d’ampliar-se per totes les Terres de l’Ebre i col·laborar amb altres entitats, com Barreres Fora de Móra d’Ebre i l’Associació Funcional per la Integració Social, de la Ràpita. 

La voluntat d’ASSIDE és empoderar-se com a col·lectiu per aconseguir unes condicions de vida més dignes per les persones amb discapacitat, fent valdre els seus drets i fer-les més visibles. «També volem sensibilitzar sobre les nostres necessitats a la ciutadania, fer que els organismes públics compleixin les normatives que ens afecten i les defensen i avançar en la inclusió social a través de l’esport adaptat, activitats culturals i d’oci», explica Gomis. Les primeres accions que vol emprendre l’entitat són, en l’àmbit local, bloquejar les rampes de les voreres i les places d’estacionaments reservades i intentar promoure l’adaptació dels establiments i edificis que presenten barreres arquitectòniques, per evitar l’aïllament social i facilitar la mobilitat de tothom «i que les nostres poblacions no esdevinguen una cursa d’obstacles», en paraules de la secretària.

L’entitat, a més de participar en actes socials per donar-se a conèixer entre la ciutadania i organitzar activitats culturals i esportives, també es constituirà com a Grup d’Ajuda Mútua. «És entre iguals que es crea millor l’empatia per anar superant les diferents fases d’acceptació de la discapacitat, conèixer recursos propis i tècnics per dur a terme les activitats de la vida diària i, en definitiva, millorar la qualitat de vida», afirma la membre de l’entitat.

Per a l’associació, les ciutats encara no són per a tothom. «I a les zones rurals, que és on actuem, encara és més difícil. Hi ha voluntat política però no sempre les accions són funcionals: hi ha rampes que donen contra la paret de les cases i no podem fer el gir, voreres que són massa estretes... Volem col·laborar amb els ajuntaments perquè ens ho puguen consultar. Les administracions han d’anar adequant les seues polítiques per complir amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que Organització de les Nacions Unides, aprovada el 2006», conclouen.

Comentarios
Multimedia Diari