Naix una plataforma ciutadana per exigir que l’accelerador lineal s’instal·le en 6 mesos

Salut va anunciar aquesta setmana que finalment es traslladarà a l’Hospital de Jesús, però que el procés és llarg, d’un any de durada

26 junio 2020 16:16 | Actualizado a 30 junio 2020 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre Cívic de Ferreries ha acollit la constitució d’una plataforma ciutadana per exigir que el nou accelerador lineal s’instal·le a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús en sis mesos. Justament aquesta setmana, el passat dimarts, Salut va anunciar que el nou aparell es traslladarà, en efecte, a Jesús, però que el procés és llarg, d’un any de durada.

L’acte de constitució de la plataforma va ser un èxit de convocatòria, amb el Centre Cívic ple de gom a gom. Es van adherir 91 persones i d’entre elles es va triar les nou que formaran part de la comissió de treball.

«El nou aparell han dit que tardarà un any en posar-se en marxa, i això no pot ser. D’un any, res. Ha de ser ja. El nostre objectiu és pressionar perquè abans de final d’any estigue ja en funcionament», explica al Diari un dels portaveus, Joan Maria Torres.

La plataforma es reunirà amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per fer arribar les seues reclamacions, i seguiran pressionant per accelerar els tràmits de la instal·lació de l’accelerador. 

Com ja va informar el Diari, la Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha iniciat els tràmits per substituir l’accelerador lineal de l’Hospital de la Santa Creu, que fa uns 11 anys que està en funcionament. El nou aparell, molt més eficient, va ser donat fa dos anys per la Fundació Amancio Ortega. Amb el nou accelerador tots els tractaments es podran fer a Tortosa i s’evitarà que alguns pacients hagin d’anar a l’Hospital de Reus. En un futur, es traslladarà a l’edifici oncològic que es construeixi per a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, hospital de referència del territori. Salut ha optat per instal·lar-lo a Jesús ja que el projecte del nou edifici està aturat a l’espera d’una modificació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tortosa.

La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ja va explicar que el procés és lent, d’un any aproximadament, i que els pacients que reben tractament radioteràpic hauran d’anar a Reus (uns sis mesos) mentre dure el procés. Salut ha indicat que els tràmits ja estan iniciats, s’ha de presentar una memòria per part del Servei de Protecció Radiològica i Física Mèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus per tal que el Servei de Coordinació i Activitats Radioactives de la Generalitat informi favorablement de la modificació al Consejo de Seguridad Nuclear. Un cop aprovat, se substituirà l’actual accelerador i es calibrarà. Davant de la constitució de la plataforma, Lleixà va recordar que la decisió d’instal·lar l’aparell a Jesús «ja estava presa des de fa setmanes», però la gerent s’ha mostrat oberta a informar sobre el projecte i atendre els ciutadans.

Comentarios
Multimedia Diari