Naix una plataforma per impulsar alternatives a les festes amb bous

Es presentarà oficialment a Amposta el dissabte 22 d´abril, el mateix dia que arrenca la temporada taurina amb els primers bous de l'any al municipi d'Aldover

19 mayo 2017 15:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A punt de començar una nova temporada de bous, es presentarà en societat el proper 22 d’abril la nova Plataforma Alternativa a la Festa Taurina de les Terres de l’Ebre. La iniciativa surt d’un col·lectiu de gent de poblacions com ara Amposta, Deltebre, Santa Bàrbara o Masdenverge, on les festes majors estan basades en bona mesura en els bous. «Volem ser una assemblea des de la que es proposen alternatives a aquesta realitat i poc a poc l’anéssem canviant», afirma una de les impulsores, Nídia Capafons.

La presentació d’aquesta nova plataforma tindrà lloc al Casal d’Amposta (18.00 h), municipi més gran on se fan bous i que dedica una dotació important del pressupost de festes als actes taurins, que reuneixen milers de persones.

« Aquest és un aspecte en el que volem incidir. «olem que la gent sàpigue quines partides municipals es destinen als bous;unes partides que potser es podrien destinar a d’altres finalitats», detalla.

El plataforma ha anat formant-se a partir d’un grup d’activistes que van coincidir en el rebuig a les agressions a dues membres de l’entitat AnimaNaturalis l’any passat a Mas de Barberans, i en diversos actes antitaurins que es van dur a terme al territori. Segons detalla Capafons, s’oposen especialment a les modalitats dels bous embolats i capllaçats, les quals consideren que «no són pròpies del segle XXI» perquè «fan patir els animals». De moment no es proposen eradicar la resta de modalitats, com els bous de plaça o de carrer. «El que volem donar són alternatives», insisteixen.

La plataforma s’ha donat a conèixer a través de les xarxes socials, on també difondrà els actes que anirà realitzant al llarg de l’any, amb xerrades i assemblees «obertes a tothom». Creuen bàsic obrir el debat sobre els bous, ja que fins ara, al seu parer, el tema ha estat tabú al territori. «Aquesta barrera s’ha de trencar. Hem de poder parlar-ho i donar les nostres opinions, però sempre des d’un to conciliador i sense enfrontaments amb ningú», afirmen des d’aquest nou moviment.

Actualment hi ha a les Terres de l’Ebre una trentena de poblacions i petits nuclis urbans que celebren bous per les festes majors, entre el Montsià, el Baix Ebre i tres a la Terra Alta.

Comentarios
Multimedia Diari