Navegar amb llagut per conèixer la història, flora i fauna de l'Ebre

Turisme. Des de fa cinc anys, el Sirgador ofereix sortides  guiades pel tram final del riu

NEREA SERRA

Whatsapp
El Sirgador durant una de les seves rutes per l’Ebre FOTO: JOAN REVILLAS

El Sirgador durant una de les seves rutes per l’Ebre FOTO: JOAN REVILLAS

Conèixer la història i la natura al mateix temps mentre es viatja pel riu Ebre és possible amb el Sirgador. Aquesta embarcació ofereix sortides amb un valor afegit com la visita guiada per explicar la història o flora i fauna de la zona i la realització d’esdeveniments com concerts i vermuts a bord.

Aquesta embarcació es va construir el 2010 i des de fa cinc anys, Jordi Domingo n’és el gerent. «Es tracta d’una Rèplica de llagut tradicional que abans navegava per l’Ebre. Fem sortides turístiques al voltant de Tortosa per l’aigua i recorrem seva la façana fluvial. Viatgem cap a l’illa de la Xiquina, fins a l’illa dels bous. Passem per tots els pobles riu avall i tornem al punt de sortida. Les visites són d’una hora o hora i mitja. Aquestes últimes solen tenir un valor afegit, són a l’hora del vermut amb un aperitiu o a la posta de sol amb una copa de cava i pastissets», explica Domingo. Segons conta també, el recorregut té un valor tant natural com històric i cultural. Les visites solen anar acompanyades d’un guia que explica la història de Tortosa i la importància del riu com a via comercial. Pel que fa a la part natural, es mostra el seu ecosistema, com per exemple les aus i la vegetació. Si després els passatgers volen continuar amb una vista per conèixer més, és possible el lloguer de bicicletes, caiacs o vehicles com cotxes i furgonetes per realitzar rutes per la via verda o altres zones de les Terres de l’Ebre, així com visites guiades per Tortosa i el seu patrimoni com la catedral o el museu.

Malauradament, però, amb la pandèmia, s’ha hagut de reduir l’aforament del Sirgador i algunes de les seves activitats. «Hem reduït l’aforament amb la covid perquè la gent no vagi amuntonada. L’Aforament normalment és de 53 persones. Ara en general, no sortim més de 30 per la pandèmia. Ens agradaria que sortir cada dia, però encara no hi ha prou gent»

Esdeveniments i celebracions

Durant els actes realitzats a Tortosa, el Sirgador també s’implica amb la programació oferint concerts, per exemple, durant la Mostra de Jazz. Enguany, també ha participat en les festes del Renaixement, amb una activitat infantil amb un pirata o amb un concert de Pili Cugat i Carlos Lupprian.

Paral·lelament, a dalt del sirgador també és possible realitzar esdeveniments com aniversaris, bodes o sortides en grup. «També fem celebracions a mida. Hem fet ja unes quantes bodes. Pugen tots a l’embarcació, els nuvis i els convidats i parem al mig del riu, a un lloc tranquil per fer la cerimònia. També fem festes d’aniversari i celebracions de tota mena», explica Domingo, i afegeix sobre les sortides que «Abans fèiem més activitats per a grups. Oferíem viatges fins a la desembocadura, o fins i tot hem arribat a Miravet, però això últim no sempre és possible, perquè depèn del cabal del riu, A l’estiu hi ha poca aigua i més amunt de Tortosa no es pot anar».

Comentarios

Lea También