Negocien obrir el port industrial d'Alcanar a noves mercaderies

Ports Generalitat invertirà enguany 3 milions d'euros a les Terres de l'Ebre. Un milió es destinarà a un magatzem de mercaderies al port canareu, condicionat a un acord previ amb una empresa logística

19 mayo 2017 16:29 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’empresa pública Ports de la Generalitat preveu una inversió de 3 milions d’euros als ports de les Terres de l’Ebre aquest 2017. Fins a un milió d’euros s’ha destinat al port industrial d’Alcanar, actualment operat exclusivament per l’empresa cimentera Cemex, que hi té la fàbrica a tocar. La Generalitat és la titular del port i disposa del moll número 2, que ara es vol impulsar com a punt d’entrada i sortida de mercaderies de les Terres de l’Ebre.

Així, per aquest any es preveu la construcció d’un magatzem de mercaderies; una inversió que està condicionada a l’acord previ amb un operador logístic privat. «Estem negociant amb empreses perquè puguem finalment convertir el port d’Alcanar en el port industrial de les Terres de l’Ebre», afirma el gerent de Ports de la Generalitat, el calero Joan Pere Gómez.

Aquesta actuació és continuïtat de l’acord que la Generalitat va signar amb l’empresa cimentera en què Ports va dragar el port, amb una inversió de 3 milions d’euros per ampliar el calat fins als 12 metres. Aquest calat va permetre a Cemex obrir línies dels productes de la cimentera cap a l’exportació, ja que es podia exportar major volum de mercaderies amb vaixells de major capacitat. Això va permetre l’empresa recuperar l’activitat, que havia aturat temporalment i que continua avui.

A canvi, Ports de la Generalitat tenia al seu abast el moll número 2 per atreure nous mercats. «Ara tornem a apostar per la col·laboració público-privada per continuar avançant», assegura Gómez. L’objectiu és aconseguir un primer operador logístic, que permeti arrencar i poc a poc anar consolidant la infraestructura com a port industrial de referència a la zona.

Pots pesquers i nàutics

Ports de la Generalitat destinarà un altre milió d’euros a la renovació de la façana i les infraestructures portuàries de l’Ametlla de Mar.

Pel que fa al port més gran de les Terres de l’Ebre, el de Sant Carles de la Ràpita, es duran a terme reformes en la zona dels serveis a xàrters i el moll comercial, entre altres punts, amb una dotació de 600.000 euros. Al moll comercial es canviarà el sistema de defenses, mentre que també es faran obres d’urbanització a la zona de Llevant i a l’entrada a la dàrsena pesquera.

Una altra actuació important a la Ràpita serà el dragatge la bocana a la dàrsena est, per extreure les pedres d’escullera que hi ha al fons i que dificulten l’entrada de les embarcacions.

Per últim, es durà a terme una reforma a fons de les mateixes oficines centrals de la Zona Portuària Sud de Catalunya, a la que es destinaran 100.000 euros.

Al port de l’Ampolla s’ha previst enguany la neteja del fons marí a la zona pesquera, mentre que s’habilitarà un moll per al lloguer d’embarcacions turístiques i es faran obres per a la millor integració entre el port i el municipi, a la zona del moll de ribera. Tot plegat, amb una dotació de 300.000 euros.

Finalment, a les Cases d’Alcanar es contempla una dotació de 80.000 euros per ala remodelació del moll de ribera, per adequar l’espai amb la millora dels paviments, la renovació dels norais i la instal·lació de nous serveis d’enllumenat.

Comentarios
Multimedia Diari