Neguen de nou un règim d'aigua mínim per al meandre de Flix

La proposta del nou pla hidrològic de l'Ebre desatén la demanda de l'Ajuntament de Flix, la Generalitat i el Grup Natura Freixe i no incorpora un cabal ecològic mínim per al meandre

19 mayo 2017 21:58 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La proposta de nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre no incorpora un cabal ecològic mínim per al meandre de Flix, un tram de cinc quilòmetres del riu Ebre que fa dècades pateix l’anomalia de no disposar de cabal circulant del riu.

El cabal que avui circula pel meandre oscil·la entre els 2 i 4m3/s, mentre que al municipi veí d’Ascó l’Ebre ahir disposava d’un cabal de 140 m3/s. L’aigua del riu quan arriba a l’embassament de Flix i a la seva presa hidroelèctrica es desvia per un canal soterrat per generar energia elèctrica. Quan l’aigua del canal s’incorpora de nou el riu ho fa un cop ha superat aquest magnífic accident geogràfic.

El meandre, doncs, és un tram de riu escanyat que només s’alimenta de les fuites d’aigua de les comportes de la presa de Flix, de l’aigua alliberada per la depuradora i pels desembassaments puntual practicats per Endesa al llarg de l’any.

La negativa de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) no és nova, ja que en els últims anys les peticions en aquest sentit han estat reiterades i sempre rebutjades. En aquesta ocasió s’ha demanat de nou en el marc de les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Flix, el Grup Natura Freixe –gestors de la Reserva Natural de Sebes a Flix– i l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat. El Govern català, en concret, demanava incorporar les mesures necessàries per «garantir la circulació d’un cabal ecològic al meandre de Flix».

La CHE respon que el pla vigent incorpora 11 punts nous de la conca amb cabals mínims i que durant els pròxims anys es continuaran «realitzant estudis» per determinar si cal aprovar nous cabals com el reclamat per al meandre.

Ara bé, recorden que la gestió hidroelèctrica dels embassaments de Flix, Riba-roja i Mequinensa està considerada per Red Eléctrica de «caràcter estratègic» per a la seguretat del Sistema Elèctric Nacional. I afegeixen que Endesa realitza desembassaments puntuals al meandre «per millorar les seves condicions».

 

Incompleix la normativa

El director de la Reserva de Sebes i expert en la gestió de l’Ebre català, Pere Josep Jiménez, considera que l’absència d’un cabal ecològic no només és «trist» sinó que «incompleix qualsevol normativa». Aquest tram forma part, a més, de la xarxa europea d’espais naturals protegits Natura 2000.

I no només això, l’absència d’un cabal regular, sobretot en els mesos de calor, provoca que l’aigua quedi més estacada, agafi major temperatura i faciliti la proliferació de plantes aquàtiques i d’insectes molestos com mosquits i mosca negra, s’alerta.

«Aquesta inacció administrativa, doncs, provoca molèsties a la població... hi ha molts motius per concedir un cabal ecològic», sentencia Jiménez.

Comentarios
Multimedia Diari