Neguit entre els pescadors pels canvis en les vedes i les subvencions

La Unió Europea requerirà el retorn dels ajuts concedits si els inspectors detecten alguna infracció a les barques

19 mayo 2017 16:00 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Neguit i malestar al sector de la pesca per les noves condicions imposades per la Unió Europea i l’Estat per a poder accedir a les subvencions. La nova normativa estableix que per poder rebre fons estructurals de pesca, sigui ajuts per a l’adquisició i millora de maquinària i instal·lacions com per les aturades biològiques (vedes), l’embarcació no haurà de tenir cap infracció greu pesquera en els 12 mesos previs, ni tampoc en els cinc anys posteriors. Si en aquest període els inspectors detecten alguna infracció, el patró haurà de retornar l’import total de les subvencions rebudes amb interessos; el que pot suposar milers d’euros.

El llistat d’infraccions que suposen la retirada de les subvencions inclou fins a una setantena de supòsits, en relació a les captures, els controls preceptius, la conservació de les espècies, la comercialització o els abocaments, entre moltes altres qüestions.

«Ara hem cobrat l’última veda, per la que hem rebut la meitat que abans, i encara ens deuen les dues anteriors. Però amb les noves condicions, potser hi haurem d’acabar renunciant voluntàriament», detalla un pescador rapitenc consultat pel Diari. I és que molts professionals admeten que serà «gairebé impossible no rebre alguna sanció en un període tant llarg de temps», de 6 anys.

«Quan hi ha una inspecció són molt estrictes i sovint et troben alguna cosa. Fins ara pagàvem la multa i ja està, però aquestes noves condicions són molt més restrictives i perjudiquen molt el sector», detalla.

El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona i patró major de la Confraria Verge del Carme Sant Carles de la Ràpita, Eusebi Rosales, ha explicat que les confraries ja han presentat una queixa davant de la secretaria general de pesca del Ministeri. «Però encara estem esperant resposta».

«Considerem que és una mesura injusta. No té res a veure que tinguis una infracció, que la pots pagar i ja està, amb el fet d’haver de retornar l’import d’una subvenció o una veda», detalla Rosales, que considera que pot tenir una afectació «molt àmplia» entre les barques de tots els ports pesquers del territori i d’arreu del litoral espanyol.

«Properament hi haurà una reunió de les federacions pesqueres de la Mediterrània i aquesta queixa serà un dels principals temes que tractarem», detalla el patró major de la Confraria Verge del Carme.

Comentarios
Multimedia Diari