Neix a les Terres de l’Ebre la primera àrea 5G de Catalunya

L’objectiu és iniciar un projecte d’implantació d’aquesta tecnologia que permeti testar-la en l’àmbit rural, així com la creació de productes i serveis digitals que s’estendran a tot el territori

02 julio 2020 16:30 | Actualizado a 07 julio 2020 15:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre s'han convertit aquest dijous en la primera àrea 5G de Catalunya. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat el projecte al pavelló firal de Móra la Nova, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

La base del projecte és la instal·lació d’una infraestructura de xarxa 5G a les poblacions de Móra la Nova i de Móra d’Ebre. L’estació base estarà situada al Polígon del Molló de Móra la Nova i es donarà cobertura 5G a dues zones: a tot el Polígon del Molló de Móra la Nova i a l’àrea adjacent a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre.

Inicialment es compta amb la freqüència cedida per l’operador Orange, i s’està treballant perquè s’hi afegeixin altres operadors gràcies al fet que la infraestructura serà neutra. L’impacte de la iniciativa arribarà al teixit econòmic i social de tota la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica i contribuint en un futur a la reducció de l’escletxa digital rural.

L’Àrea 5G Terres de l’Ebre, que portarà el nom de CoEbreLab 5G Rural, és la primera Àrea 5G que es posa en marxa per promoure aquesta tecnologia al territori, més enllà de l’entorn urbà.

La proposta de les Terres de l’Ebre té l’objectiu d’iniciar un projecte d’implantació de la tecnologia 5G que permeti el testatge en entorns reals de models de desplegament de la 5G en l’àmbit rural, així com la creació de productes i serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les Terres de l’Ebre en primer lloc i en altres zones de l’àmbit rural català.

Més enllà de fomentar les proves de concepte, les àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada.

El projecte es posa en marxa amb un pressupost de més de 2 milions d’euros per al període 2020-2023. D’aquests, 1,4 milions provenen del projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) de la Generalitat TDA 5G Rural.

«La d’avui és una bona notícia per al conjunt de les Terres de l’Ebre i una gran oportunitat per al territori», va declarar el conseller Puigneró. «Avui posem les bases perquè aquest territori siga smart, intel·ligent, en ple exercici del dret a innovar. L’Ebre serà un laboratori de referència i d’innovació digital del sud d’Europa, un model en què creiem fermament».

Per al conseller aquest projecte és una iniciativa també per combatre el despoblament. «Aquesta infraestructura permetrà quedar-se a les persones als seus pobles i fixar per primera vegada la gent en el seu territori», va expressar. «Avui estem començant a construir l’ecosistema d’una de les economies del futur, per atraure empreses i futurs llocs de treball», va afirmar, destacant també que el projecte aterra a l’Ebre en un clar «criteri d’equilibri territorial».

També la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va recordar el tarannà tecnològic de la comarca, que sempre ha sigut pionera en el teletreball i en el coworking, tenint el primer laboratori, el CoEbreLab, de la província. «Ara, un territori rural com el nostre ha de poder jugar en primera divisió. Aquest projecte serà una oportunitat per tal que tots tinguem les mateixes opcions siguem d’on siguem. Per revertir el despoblament s’ha d’invertir en tecnologia», va valorar.

També el coordinador d’informàtica del Consell Comarcal Josep Miquel Vila va afirmar que «tenim moltes esperances dipositades en el projecte, i esperem que les empreses que podran fer servir el laboratori acudeixin».

Inversió d'1,3 milions per connectar amb fibra òptica de la Generalitat les comarques del Baix Ebre i Terra Alta

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat aquesta tarda les obres de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat entre Tortosa, Xerta, Benifallet i Gandesa.

Amb les obres en execució que ha visitat avui el conseller, el 58% dels habitants de les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat. A finals d’agost, s’hauran estès 37 quilòmetres nous de fibra òptica de la Generalitat que connectaran cinc municipis entre el Baix Ebre i la Terra Alta, aquests quilòmetres se sumaran als 76 ja existents, amb 1,3 milions d’euros d’inversió.

Pel que fa el Baix Ebre, el 60% dels habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a finals d’aquest estiu. La comarca passa de tenir 44.448 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 5.722 nous habitants. D’aquesta manera, el Baix Ebre passa de tenir tres municipis connectats (L’Aldea, L’Ametlla de Mar i Tortosa) a tenir-ne sis en total amb la incorporació d’Aldover, Benifallet i Xerta. Amb aquest projecte també quedaran connectats dos polígons de Tortosa.

Pel que fa a la Terra Alta, el 35% del total dels habitants de la comarca disposaran aquest estiu de punt de connexió. La comarca passa de no tenir cap habitant amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 6.729 habitants, i passa de no tenir cap municipi connectat a tenir-ne dos: Gandesa i El Pinell de Brai.

 

Comentarios
Multimedia Diari