Neix ‘l’Enllaç’, cooperativa de producte agroecològic

L’objectiu principal és connectar aquesta producció a través d’una xarxa de distribució per ajudar els pagesos en les seves tasques de venda i donar més informació a la població

14 mayo 2019 08:05 | Actualizado a 23 mayo 2019 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Naix a les Terres de l’Ebre un nou projecte de cooperativa agroecològica: l’Enllaç. Aquesta iniciativa vol esdevenir una cooperativa per a consumidors i productors locals que millore i potencie la comercialització dels productes agroecològics produïts al territori.

El projecte ha nascut recentment però encara no està constituït, sinó que s’està treballant i s’espera que es pugui activar durant la pròxima tardor. El seu objectiu principal és donar a conèixer els productes locals per tal d’augmentar el seu consum.

L’Enllaç ajudarà als productors ecològics a distribuir i comercialitzar la seva collita i facilitarà que aquests arribin als consumidors, restauradors, botigues i menjadors escolars. «La idea és donar-nos suport uns als altres», apunta la coordinadora de la nova cooperativa, Cecile Thenevot. 

Les Terres de l’Ebre són un important generador de productes agroecològics en tots els àmbits. Per tant, la falta d’impuls dels productors locals no ve per manca de producte sinó, segons apunta Thenevot, per la poca consciència i poca informació de la població. En aquesta línia, Thevenot calcula que s’hi sumaran una cinquantena de productors del territori.

«El problema és, sobretot, que la gent no és conscient de la importància del consum d’aquests aliments, que tenen a l’abast fàcilment i que són beneficiosos per a la seva salut, a banda que ajuden al desenvolupament de la sostenibilitat mediambiental, compleixen una producció respectuosa amb la terra, etc.».

Associats

El grup promotor està format per la Fundació Ulldecona, dos grups de consum (el de Roquetes i el de l’Ametlla de Mar), algun particular que també te la idea de crear grups de consum i productors locals de tota mena.

A banda, per dur a terme aquest projecte han decidit associar-se amb dos cooperatives de Barcelona i Manresa. «Allà estan creant supermercats agroecològics cooperatius. La nostra idea no és crear un supermercat, perquè no tenim suficient públic al territori i perquè la idea no és fer competència a les botigues d’aquí, el que volem és ajudar a consolidar-les», destaca Thenevot.

D’aquesta manera, la cooperativa no tindrà una botiga sinó que més aviat serà com un magatzem, on els clients podran obtenir tots els productes locals, agroecològics, que vulguin. Així també facilitaran al consumidor l’acte de la compra, ja que uneix tots aquests productes de petits productors en un mateix espai.

Tanmateix, el suport i les idees que es poden agafar d’aquests supermercats grans amb els quals s’han associat ajudaran a tirar endavant el projecte, a banda que permetran la circulació dels productes del territori de les Terres de l’Ebre també cap a la zona de Barcelona i Manresa.

Amb aquesta associació l’Enllaç pretén connectar la producció agroecològica i el consum conscient i just a través d’una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible, que busca ajudar a pagesos en les seves tasques i ampliar i facilitar l’accés al consum de productes de proximitat, de qualitat o a preus dignes.

La cooperativa constituirà una central per a consum major, és a dir, que el projecte està enfocat a un públic al major com poden ser els restaurants, menjadors escolars o botigues, entre d’altres.

A escala de famílies també se servirà, però a les que estiguin dintre d’un grup de consum. «Un grup de consum és la unió de diferents famílies -per exemple jo estic al de Roquetes i som unes 25 famílies- que s’associen i entre tots desenvolupen diferents tasques per aconseguir productes agroecològics locals. Quan els productes arriben al local del grup, es tracta d’organitzar-se i distribuir-ho. És com una petita botiga, però entre famílies», explica Thenevot.

El projecte ha passat per la fase  d’anàlisi, on han parlat amb molts productors locals; la part de definició de negoci; i ara es treballa en la implementació, on s’establiran els diferents canals de venda, es farà difusió i es buscaran socis i finançament, instal·lacions i finalment començaran a treballar, segurament a finals d’aquest any.

El projecte l’Enllaç es dona a conèixer a la fira Àgora

El projecte l’Enllaç s’ha presentat aquest passat cap de setmana a la segona edició d’Àgora, la Fira de l’Economia Social i Cooperativa de les Terres de l’Ebre, celebrada a Ulldecona.

Aquesta mostra, impulsada per l’Ateneu Corporatiu ebrenc, fa visibles les iniciatives que aposten per una economia social, un consum responsable i el cooperativisme, com un model de negoci alternatiu. En aquesta línia, el dissabte es va presentar el projecte de l’Enllaç com una de les noves iniciatives que l’entitat assessora enguany, i els participants en la fira van poder visitar el seu estand i començar a conèixer la feina que estan preparant per poder activar-se a finals d’any.

Comentarios
Multimedia Diari