Neix un projecte educatiu per recuperar la memòria històrica a les Terres de l'Ebre

És una iniciativa per apropar als alumnes d’ESO i batxillerat l’experiència dels que van viure la guerra i l’exili al territori

02 octubre 2019 11:10 | Actualizado a 02 octubre 2019 11:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Recuperar la memòria històrica i conèixer les vivències d’aquelles persones que van viure la Batalla de l’Ebre i la posterior deportació als camps de concentració. Aquests són dos dels objectius de la iniciativa ‘Portes de la memòria’, un projecte del Departament d’Educació que es va engegar l’any passat a l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta i que enguany es vol estendre a tots els centres d’aquest territori.

Aquest dimecres matí els consellers d’Educació Josep Bargalló i de Justícia, Ester Capella, l'han presentat a Tortosa. La voluntat és que els joves de secundària coneguen el passat per qüestionar el present i que tinguen coneixement de vivències dels protagonistes, que en alguns casos seran de la seua mateixa localitat. A l’acte una alumna ha llegit una carta d’un deportat ampostí, Jacinto Forcadell.

Per coordinar la iniciativa s’ha creat el Grup DEMD-Ebre, de les sigles Departament d’Educació i Memorial Democràtic, amb l’objectiu d’establir una xarxa entre el professorat. Cal dir també que es porta a terme formació per al professoral en metodologies de recuperació de la memòria històrica.

La iniciativa de l’any passat a l’Institut Ramon Berenguer IV va permetre portar a terme un projecte transversal entre les matèries d’història, filosofia, alemany i cultura audiovisual, i va incloure una visita al camp d’extermini de Mauthausen.

També s’ha creat el premi literari de relats curts ‘Petjades’ per a alumnes de 4rt d’ESO i 1r de batxillerat.

El titular d’Educació ha posat de manifest que «feines com les portes de la memòria es basen en el territori –en què en la memòria recent del dolor més fort és la batalla de l’Ebre i les seves conseqüències- i fan del territori i del seu passat les eines de treballar el present i per millorar el futur, que és el que hem de fer».

La consellera de Justícia ha remarcat que «volem que les polítiques de memòria democràtica siguin un instrument per aplicar una mirada crítica a les causes i problemes que amenacen al món on vivim. Que recordem que encara avui arreu del món es pateixen guerres, deportacions, exilis i camps de refugiats».

A l’arribada del conseller un grup de docents han mostrat cartells de rebuig contra el tancament de línies a l’escola pública, entre d’altres afectacions, i per demanar la disminució de ràtios a les aules.
 
 

Comentarios
Multimedia Diari