Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Neix una campanya per reclamar l'arribada de més sediments al Delta

La PDE i entitats ecologistes demanen a les administracions mesures per evitar l'enfonsament i la regressió del Delta

A.C/Agències

Whatsapp
Imatge de la visita a un dels reflectors instal·lats al Delta que mesuren l'enfonsament del Delta. Foto: ACN

Imatge de la visita a un dels reflectors instal·lats al Delta que mesuren l'enfonsament del Delta. Foto: ACN

La insuficient arribada de sediments al delta de l’Ebre, retinguts fa dècades als grans embassament d’Aragó, està accelerant el procés d’enfonsament i regressió d’aquest espai natural d’alt valor.

Davant l’inici del procés de revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre, que es vol aprovar abans de finalitzar l’any en curs, diverses entitats ecologistes i agents del Delta han engegat una campanya de conscienciació per reclamar a les administracions solucions definitives que, d’altra banda, no malmetin la vàlua natural i paisatgística de l’espai.

Anomenada ‘Campanya dels Sediments’, està impulsada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/BirdLife, Ecologistes en Acció, Delta Polet, Riber Movies, Ebrevisuals i diversos científics i veïns del territori. La iniciativa es va presentar ahir a la Reserva de Riet Viell amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, que es commemora avui 2 de febrer.

«Que el delta s’enfonsa per falta de sediments és un fet», lamentà Ignasi Ripoll, representant de SEO/BirdLife a l’Ebre, «això fa que necessitem aportació de sediments».

Pla de gestió dels sediments

La intenció és, sobretot, mobilitzar i sensibilitzar sobre aquesta qüestió, i treballar braç a braç amb els investigadors per fer un pla de gestió dels sediments, primer fent baixar els sediments que actualment es queden atrapats als diferents embassaments ebrencs, i després aportant arena a la desembocadura per evitar que desapareguin les platges de la zona.

Amb l’estudi a la mà, va exposar Ripoll, «intentarem pressionar els agents polítics i administratius de Catalunya, Espanya i Europa perquè facin que aquests sediments baixin d’una manera o d’una altra»

Ripoll va posar l’exemple d’illes de diversos indrets del món que, amb el canvi climàtic, estan «sentenciades a desaparèixer».

Per contra, els deltes es poden salvar, assegurà, amb una aportació de cabals d’aigua adequats. «Tenim una solució a un problema ambiental i volem que s’apliqui», va remarcar.

Una segona pota de la campanya és aconseguir 2.000 euros de finançament, a través d’una campanya de micromecenatge, per editar materials de difusió de la campanya, concretament 30.000 pamflets, sis cartells permanents en diversos punts del delta, i pancartes, entre d’altres.

La iniciativa havia recaptat ahir a la tarda 170 euros. Hi ha termini fins al 8 de març per a realitzar les donacions.

Al seu torn, la portaveu de la PDE, Susanna Abella, va reivindicar la importància dels cabals líquids i dels sòlids, que suposen «la supervivència física del Delta».

«Quant a cabals líquids hi ha una postura clara de l’Administració, però els cabals sòlids són els grans oblidats». La portaveu denuncià que l’Administració de l’Estat espanyol, i també la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, «neguen l’existència del problema o l’intenten camuflar per no haver-lo d’abordar».

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También