Neix una campanya per reclamar l'arribada de més sediments al Delta

La PDE i entitats ecologistes demanen a les administracions mesures per evitar l'enfonsament i la regressió del Delta

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La insuficient arribada de sediments al delta de l’Ebre, retinguts fa dècades als grans embassament d’Aragó, està accelerant el procés d’enfonsament i regressió d’aquest espai natural d’alt valor.

Davant l’inici del procés de revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre, que es vol aprovar abans de finalitzar l’any en curs, diverses entitats ecologistes i agents del Delta han engegat una campanya de conscienciació per reclamar a les administracions solucions definitives que, d’altra banda, no malmetin la vàlua natural i paisatgística de l’espai.

Anomenada ‘Campanya dels Sediments’, està impulsada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/BirdLife, Ecologistes en Acció, Delta Polet, Riber Movies, Ebrevisuals i diversos científics i veïns del territori. La iniciativa es va presentar ahir a la Reserva de Riet Viell amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, que es commemora avui 2 de febrer.

«Que el delta s’enfonsa per falta de sediments és un fet», lamentà Ignasi Ripoll, representant de SEO/BirdLife a l’Ebre, «això fa que necessitem aportació de sediments».

Pla de gestió dels sediments

La intenció és, sobretot, mobilitzar i sensibilitzar sobre aquesta qüestió, i treballar braç a braç amb els investigadors per fer un pla de gestió dels sediments, primer fent baixar els sediments que actualment es queden atrapats als diferents embassaments ebrencs, i després aportant arena a la desembocadura per evitar que desapareguin les platges de la zona.

Amb l’estudi a la mà, va exposar Ripoll, «intentarem pressionar els agents polítics i administratius de Catalunya, Espanya i Europa perquè facin que aquests sediments baixin d’una manera o d’una altra»

Ripoll va posar l’exemple d’illes de diversos indrets del món que, amb el canvi climàtic, estan «sentenciades a desaparèixer».

Per contra, els deltes es poden salvar, assegurà, amb una aportació de cabals d’aigua adequats. «Tenim una solució a un problema ambiental i volem que s’apliqui», va remarcar.

Una segona pota de la campanya és aconseguir 2.000 euros de finançament, a través d’una campanya de micromecenatge, per editar materials de difusió de la campanya, concretament 30.000 pamflets, sis cartells permanents en diversos punts del delta, i pancartes, entre d’altres.

La iniciativa havia recaptat ahir a la tarda 170 euros. Hi ha termini fins al 8 de març per a realitzar les donacions.

Al seu torn, la portaveu de la PDE, Susanna Abella, va reivindicar la importància dels cabals líquids i dels sòlids, que suposen «la supervivència física del Delta».

«Quant a cabals líquids hi ha una postura clara de l’Administració, però els cabals sòlids són els grans oblidats». La portaveu denuncià que l’Administració de l’Estat espanyol, i també la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, «neguen l’existència del problema o l’intenten camuflar per no haver-lo d’abordar».

Comentarios
Multimedia Diari