Neix una plataforma veïnal contra els nous parcs eòlics a Tortosa i el Perelló

Denuncien que els projectes no avaluen l’impacte paisatgístic, faunístic i arquitectònic de la Torre de la Fullola

15 agosto 2020 10:40 | Actualizado a 17 agosto 2020 15:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre tenen una llarga trajectòria en plataformes veïnals: des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, fins més recentment la de Prou morts a la C-12 o Afectats per la Mosca Negra, passant per la de Trens Dignes, Salvem lo Montsià, Carretera de la Vergonya, en Defensa de les Terres del Sénia, o AP-7 Gratuïta Ja, entre d’altres. Ara, més d’un centenar de veïns s’han adherit a la nova plataforma Salvem Torrefullola i La Mola. S’han unit contra tres nous parcs eòlics que es projecten al Perelló i Tortosa, amb 6, 9 i 9 aerogeneradors de 115 i 120 metres d’altura cadascun.

La plataforma denuncia que els parcs es projecten a tocar d’un conjunt arquitectònic de gran valor històric, l’antic poblat i la torre de la Fullola (segle XIII). L’entitat s’ha posat a treballar per presentar al·legacions per protegir aquest patrimoni però també per l’impacte dels nous parcs a una zona d’interès faunístic, amb espècies protegides com l’àliga cuabarrada, i sobre el paisatge de cultiu d’olivera centenària que ara es comença a recuperar.

L’antic poblat de Fullola, havia estat refugi dels habitants del Perelló davant els atacs dels pirates a la costa. Les primeres referències documentals són del segle XIII, de l’any 1208, amb una carta de poblament segons els Costums de Tortosa que va donar Ramon Montcada a Pere Nebot. Conserva una torre cilíndrica de defensa, d’uns 20 metres d’alçada que originalment era més alta, i l’estructura de l’església amb elements gòtics i diversos hàbitats antics reutilitzats o enrunats. «No només no fan res per rehabilitar aquesta torre, que fa mal al cor com està, sinó que espatllen el paisatge i mai podrem tenir una zona d’interès històric i cultural que la gent pugui visitar, que és el que hauria de ser», explica la portaveu Rosa Díaz.

L’argument de «l’excés de concentració de molins» i «el risc que suposa per a altres activitats econòmiques», tornen a ser els principals arguments perquè s’estengui fins al Baix Ebre l’oposició a massificar de molins de vent els territoris on més n’hi ha en funcionament. De fet, el Baix Ebre és la comarca catalana que en té més i en va ser pionera. Les sis centrals eòliques en funcionament, situades justament entre Tortosa i el Perelló, sumen 159 aerogeneradors. «La comarca té una densitat de parcs eòlics incomparable amb qualsevol altre punt de Catalunya i no entenem que ara que es vol tornar a potenciar l’energia eòlica, es tornin a posar al mateix lloc. Hi ha d’haver equilibri territorial amb aquest tema», diu Díaz, portaveu de la nova plataforma. «No pot haver-hi tanta concentració, calen unes quotes i una manera de repartir més objectiva».

De moment, han contactat amb l’Ajuntament del Perelló, que no preveu presentar informes desfavorables als projectes per què els parcs no estan prop del nucli de població, i esperen una reunió aviat amb l’Ajuntament de Tortosa que veuen, d’entrada, «més receptiu» a fer seus els arguments de la plataforma. «Potser podrien tenir en compte la nostra opinió perquè encara s’estan informant però ens fa por que els quedi molt lluny i perdem força davant d’ells, tot i que la Torre Fullola és dins del seu terme», sosté Díaz.

Les tres centrals estan en el primer tràmit per rebre l’informe de viabilitat de l’emplaçament per part de la Ponència d’energies renovables.

Comentarios
Multimedia Diari