Netegen la vegetació del Poble Vell de Corbera d'Ebre, en espera de les obres de consolidació

Aquest espai emblemàtic de la Batalla de l’Ebre ha patit un acusat procés de deteriorament en els últims anys i s’està redactant un projecte per mantenir les estructures que queden dempeus

09 agosto 2021 08:50 | Actualizado a 09 agosto 2021 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Corbera d’Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) executen aquests dies uns treballs de neteja de la vegetació al Poble Vell. Les pluges abundants d’aquest any han fet créixer molt les males herbes en aquest conjunt històric, mentre que les nevades de l’hivern van malmetre alguns dels arbres de la zona, segons detalla l’alcalde del municipi terraltí, Antonio Álvarez. Els treballs tenen un pressupost d’uns 6.000 euros, pagats al 50 per cent pel Consistori i el COMEBE.

El Poble Vell de Corbera, testimoni de la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil espanyola, està patint en els últims anys un accelerat procés de degradació de les estructures que queden dempeus, agreujat pels fenòmens meteorològics, com les nevades, les ventades i especialment per temporals com el Glòria i el Filomena, als mesos de gener del 2020 i 2021, respectivament. La zona va patir també una pedregada el passat cap de setmana, en aquesta ocasió sense conseqüències.

«Fa només tres anys quedaven cases pràcticament senceres i ara ja no», lamenta l’alcalde. En aquest sentit, des del municipi es demana celeritat en el projecte de la Generalitat, ara en redacció, que ha de consolidar les estructures que encara es conserven (l’església vella ja va ser rehabilitada fa més d’una dècada). «Hem d’actuar, si no, igual ja ens trobem que no hi ha res per consolidar i rehabilitar», explica l’alcalde. En aquest mateix sentit va una proposta de resolució que portarà al Parlament el grup d’En Comú Podem, en què es demana accelerar tots els tràmits per arrencar l’obra el més aviat possible.

Les previsions són iniciar les obres al 2022. A preguntes del Diari, des del Departament de Justícia (del què depèn el COMEBE) expliquen que disposaran del projecte a finals d’any amb la previsió de començar a treballar sobre el terreny l’any que ve, un cop s’hagin licitat les obres.

La inversió prevista és del voltant de 253.000 euros, dels quals aproximament uns 49.000 són per elaborar el projecte tècnic, mentre que la resta es destina a l’obra, segons les xifres facilitades per la Generalitat.

Des de l’Associació del Poble Vell de Corbera, que s’encarrega de vetllar per aquest patrimoni de titularitat municipal i dinamitzar-lo, remarquen que cal ser conscients de la feblesa actual de tot el conjunt. «Fa patir que haguem de passar un nou hivern sense haver consolidat les estructures», afirma Joan Antonio, president de l’entitat.

Visitants

El Poble Vell és actualment un important actiu turístic de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre en general, com un dels espais més emblemàtics de la batalla de l’Ebre. «Aquest estiu hi ha de nou una bona afluència de visitants, tot i que no hi ha turisme estranger», explica Joan Antonio. Així, la majoria del turisme és de proximitat, de les mateixes Terres de l’Ebre i del conjunt de Catalunya. Des de l’entitat voldrien repetir la xifra rècord de visitants de l’any passat, quan, arran de la pandèmia, molts ciutadans van escollir les zones rurals d’interior per a les seves vacances.

Espai de memòria

Declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1992, el Poble Vell de Corbera d’Ebre va quedar completament destruït durant la Batalla de l’Ebre. Després de la guerra, les famílies que hi vivien es van anar traslladant a la part baixa del municipi, a banda i banda de la carretera N-420, fins a construir un nou nucli urbà.

Comentarios
Multimedia Diari