Más de Ebre

«No és únicament un espai de producció, és també un espai de relació i formació»

L’Ajuntament i l’Escola Agrària d’Amposta col·laboren en la creació d’horts socials

NÚRIA MESSEGUER

Whatsapp
Els alumnes del grau mitjà de Producció Agroecològica. FOTO: CARLA BONFILL

Els alumnes del grau mitjà de Producció Agroecològica. FOTO: CARLA BONFILL

L’Escola Agrària d’Amposta i l’Ajuntament d’Amposta, han posat en marxa la creació d’uns horts socials, que s’inauguraran entre el juny i el maig d’aquest any. La iniciativa és una col·laboració transversal entre diferents cursos de l’escola els quals dissenyen i executen la idea, i l’Ajuntament del municipi, que s’encarrega de cedir el terreny i posar els mitjans necessaris per a la construció d’aquest espai.

Projecte transversal

Segons Carla Bonfill regidora de Medi Rural i també professora del centre: «des de fa un temps que l’Ajuntament contemplava la creació d’un projecte així i es va plantejar de col·laborar amb l’escola», el qual, «ha sigut un procés molt enriquidor per totes les parts». Bonfill afegeix: «és un projecte totalment transversal, ja que a banda de connectar l’Escola amb l’Ajuntament, també s’han implicat tot el centre docent». Segons els organitzadors, han estat uns mesos de reunions de coordinació entre l’Ajuntament i els alumnes, per tal de conèixer les necessitats del projecte i els seus valors. «Tots els cursos coneixen el projecte i d’alguna o altra forma, tots acabaran treballant amb ell», comentava Carla Bonfill.

Agricultura Periurbana

Concretament, han estat els alumnes de primer grau mitjà de Producció Agroecològica amb l’assignatura Periurbana qui ha desenvolupat el disseny dels Horts Socials. El passat divendres 19 de febrer, el projecte va culminar amb la presentació de les propostes finals de disseny. El següent pas del projecte és la creació d’un grup de treball amb membres de l’Escola Agrària i membres de l’Ajuntament de l’àrea de Serveis Socials i la regidoria de Medi Natural. Aquest grup de treball acabarà de definir quin és el disseny que s’executa i els alumnes de segon de grau mitjà i del grau superior de Paisatgisme i Medi Rural duran a terme la implementació d’aquests horts durant el que queda de curs. D’aquesta manera, «a finals de maig o principis de juny els horts ja estaran preparats per a ser utilitzats», explica la regidora de Medi Rural.

La natura com a teràpia social

Enric Belda, el tècnic comunitari de la iniciativa, ja havia col·laborat prèviament amb espais com aquest a Vinaròs i Benicarló, i remarca que: «l’objectiu de l’acció és desenvolupar un projecte d’innovació social que permeti integrar a uns col·lectius socialment vulnerables a través de la cultura de la protecció, conservació i sostenibilitat ambiental». «No estem parlant únicament d’un espai de producció, sinó d’un espai de relació i formació», replica Carla Bonfill. I és que a l’hort a banda de col·lectius vulnerables, també hi haurà espai per a entitats, famílies o titulars individuals. Tot i que, segons els organitzadors, encara no estan definits els criteris d’accés i prompte és donaran a conèixer.

Fomentar els valors amb l'agricultura

 L’espai és una eina d’integració per a persones amb risc d’exclusió social, perquè es puguin conrear els seus propis aliments, alhora que també es planteja com una activitat educativa i lúdica per a tots els participants, a través de la difusió d’uns valors socials basats en l’agricultura ecològica i tradicional.

Comentarios

Lea También