Només un 3,7% de les sentències emeses a les Terres de l’Ebre són en català

El Consell de l’Advocacia Catalana guardona el president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau

19 septiembre 2020 09:40 | Actualizado a 19 septiembre 2020 09:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 2019 només un 8,5% de les sentències van ser redactades en català a Catalunya, però a les Terres de l’Ebre només un 3,7% de les sentències emeses van ser en aquesta llengua. Així ho va explicar ahir la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, durant el transcurs de l’acte de lliurament del XIVè Premi Agustí Juandó i Royo, portat a terme ahir a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, amb estrictes mesures de seguretat contra la Covid-19.

Davant d’aquesta situació la presidenta va instar els poders públics a «incentivar l’ús del català en l’àmbit de l’Administració de justícia a través d’unes polítiques lingüístiques adequades, amb un acompanyament de recursos suficient». La presidenta del Consell va considerar que només a través d’un esforç col·lectiu, l’Advocacia catalana i la ciutadania «podran fer efectiu el seu dret de relacionar-se amb les administracions en la seva llengua, especialment quan els Jutges i Magistrats, així com els diferents cossos de funcionaris que presten els seus serveis en els òrgans judicials de Catalunya, tenen l’obligació d’acreditar un nivell de coneixement adequat i suficient de les llengües oficials, que els fa aptes per a complir les funcions pròpies del seu càrrec o del seu lloc de treball».

A l’acte a Tortosa a més de la presidenta del Consell va intervenir la consellera de Justícia, Ester Capella; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu; la degana del Col·legi de l’Advocacia de Tortosa, Marta Martínez, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses en el Pla de Treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seua instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials.

Així, ahir es va premiar amb aquest guardó el president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau i l’advocat Lluís Matamala.

El president de l’Audiència Provincial de Tarragona ha rebut aquesta distinció en reconeixement a la seua tasca de defensa del català en l’àmbit judicial. La decisió del jurat ha estat motivada per la seva trajectòria, tant pel que fa a la defensa del català en el món jurídic com per l’ús habitual de la llengua catalana en l’exercici de la seva tasca com a magistrat, reconeguda per autoritats, institucions, advocats/des i judicatura. Des de fa 15 anys, com a magistrat de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau ha vingut redactant en català les sentències i les resolucions de les quals ha estat ponent, mostrant així un respecte per la llengua catalana que el jurat del premi Agustí Juandó i Royo ha considerat digne de guardonar.

Per la seua banda, Lluís Matamala Ribó (Gaià, Bages,1951), és l’advocat que va presentar la primera demanda en català als jutjats de Manresa, l’any 1981.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va agrair al Consell de l’Advocacia haver escollit el municipi per entregar aquest guardó, apel·lant a «l’equilibri territorial», i va recordar que tot just fa 10 mesos es va inaugurar el Palau de Justícia a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari