Nou sistema de bombeig d’aigua al Canal del Penal de Deltebre

L’objectiu és ajudar a frenar el caragol poma, conservar la biodiversitat i millorar la renovació de l’aigua

25 octubre 2018 09:04 | Actualizado a 25 octubre 2018 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un nou sistema de bombeig d’aigua funciona al canal del Penal a Deltebre amb l’objectiu de millorar les condicions, frenar l’entrada als arrossars del caragol poma, conservar la biodiversitat i millorar la renovació de l’aigua. 

Recentment s’han instal·lat dos bombes que permeten l’entrada d’aigua dolça a la badia del Fangar i al Canal Vell del delta de l’Ebre. Anteriorment, des dels anys 70, l’aigua que es desguassava dels arrossars es desembocava directament al mar amb un sistema de bombeig a la zona de Pal. Els regants, al llarg del temps, han detectat que aquest sistema ha perjudicat el sector de la pesca i l’aqüicultura i també la biodiversitat. 

En aquesta línia, el director des serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, apunta que «era un objectiu àmpliament buscat per tots els sectors, aqüicultors, pescadors, caçadors i agricultors, des de fa molt temps». De totes maners, s’ha insistit molt en que aquest és només un primer pas. 

L’obra ha costat més de 250.000 euros i s’ha finançat a través de les partides del grup adhoc contra la plaga del caragol maçana, amb 200.000 euros, i la resta amb el finançament de l’obra civil per part dels Regants de l’Esquerra. «És la demostració que cal equilibri i unitat de treball i que les coses surtin des del territori perquè arribin a bon port i aportin solucions als problemes de subsidència i regressió que patim al Delta», ha afegit el president de la comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, Javier Casanova. 

Amb aquest nou sistema les bombes del desguàs del Penal permetran mantenir els nivells d’aigua dels arrossars molt baixos perquè no entri el caragol poma. A banda, s’aportarà aigua al Fangar per millorar la renovació i beneficiar el cultiu de bialves i altres espècies. 

Sistema innovador
Les noves bombes han estat dissenyades i instal·lades per l’empresa B&G, de Deltebre. Es tracta d’un sistema molt innovador, amb una eficiència energètica que permet estalviar fins a un 80% de consum elèctric respecte altres models, fa poc soroll, el manteniment és mínim i respecta la fauna aquàtica, ja que li facilita el pas a través d’un canal intern on eviten cops i ferides. 

Comentarios
Multimedia Diari