Nova bomba d’aigua per millorar l'ecosistema de l’Encanyissada

L’actuació s’emmarca dins el grup ‘ad hoc’ del cargol poma liderat per Agricultura i l’ha dut a terme la Comunitat de Regants de la Dreta

05 mayo 2021 09:29 | Actualizado a 05 mayo 2021 09:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una nova bomba d’aigua està funcionant des de fa uns dies per contribuir a l’aportació d’aigua dolça a l’Encanyissada, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, i ajudar a equilibrar un ecosistema fonamentat en l’aiguabarreig. Aquesta actuació va ser proposada i s’ha dut a terme amb la Comunitat General de Regants de la Dreta de l’Ebre en el marc del Pla de millora de la biodiversitat dins el grup ad hoc de lluita contra el cargol poma del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Aquesta acció, juntament amb el reforçament d’una part de la guarda perimetral de protecció de la bassa, ha representat una inversió de 160.000 euros. La «bomba de Patrau», així és com s’anomena pel nom que rep la zona i el mirador mateix, és un sistema d’elevació d’aigua de grans volums i baix consum ubicat a la part oest de l’Encanyissada (la Ràpita). Amb un bombament entre 500 i 800 litres per segon, segons el desnivell a vèncer, aportarà aigua dels desguassos a la bassa durant tota la campanya del cultiu d’arròs.

La millora de l’ecosistema de les basses suposa un increment de la seva diversitat i productivitat, cosa que en beneficia la vegetació associada i les poblacions de peixos i aus. La posada en funcionament de la nova instal·lació va en la mateixa línia que al Canal Vell, on es van instal·lar dues bombes d’aquestes mateixes característiques al canal del Penal, cosa que permet l’entrada d’aigua dolça de manera continuada a aquesta bassa. Passats ja dos anys de la seva posada en marxa, s’ha pogut comprovar com tant la vegetació del voltant de la bassa com els macròfits s’han recuperat en quantitat i vigor.

Aquestes actuacions s’emmarquen també en el Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE), que treballa per coordinar les actuacions necessàries per fer front als reptes dels pròxims 30 anys al delta de l’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari