Nova campanya de prospecció de caragol poma a l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre vol comprovar si el tram es manté net després de les operacions anteriors i evitar que l'invasor remunti riu amunt

19 mayo 2017 22:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) efectuarà, entre aquest divendres i diumenge, una nova campanya de prospecció de caragol poma en el tram de riu comprès entre Tortosa i Amposta. Amb aquesta operació, l'organisme de conca vol comprovar si la neteja duta a terme el 2014 ha mantingut a ratlla el gasteròpode invasor amb l'objectiu d'evitar que remunti aigües amunt de Tortosa on, assegura, no es troba present en aquests moments. La CHE ha encarregat la prospecció a l'empresa Paleoymas, que utilitzarà piragües per arribar a les zones de la riba amb vegetació i detectar, sigui manualment o amb aparells, la presència de caragols per efectuar-ne la retirada.

Segons l'organisme de conca, la prospecció en un àmbit fora de la seva competència -aigües avall de Tortosa el riu és ja Domini Públic Marítim-Terrestre i depèn de la Direcció General de Costes- s'efectua amb l'objectiu de mantenir la coordinació i la col·laboració amb la Generalitat en l'objectiu d'evitar que la plaga s'escampi riu amunt -en el cas d'arribar a l'inici dels canals de riu, la seva expansió podria resultar imparable, recorden els experts-.

De moment, la CHE continua assegurant que el caragol poma no ha remuntat encara Tortosa, tot i que es van detectar alguns exemplars a l'alçada de Miravet, que podria haver estat introduïts per un sabotatge. Per això, considera que la prospecció ha de permetre comprovar si els treballs que ja va dur a terme l'any 2014 van resultar fructífers i la zona es manté neta. "Si no és així, es retiraran els exemplars adults i les postes que es trobin", apunten. De fet, durant la campanya del passat novembre es van retirar 2.196 postes i 699 exemplars adults de la zona.

Les prospeccions s'iniciaran des de Tortosa i fins a Amposta per les dues ribes. L'empresa Paeoymas, encarregada dels treballs, utilitzarà piragües per arribar fins les zones amb major densitat de vegetació. En els trams amb poca profunditat, menys d'un metre de calat, es prospectarà al tacte i mitjançant l'ús d 'aparells per mirar el fons, així com instruments manuals de captura -xarxes de màniga, sedassos o bastons telescòpics amb un recipient al seu extrem-.

La CHE i el govern espanyol, molt criticats durant els últims anys pel sector arrossaire i la Generalitat per la seva inactivitat a l'hora d'actuar contra el caragol poma al tram final del riu, assegura que vol mantenir la seva col·laboració amb les administracions competents en la lluita. Manté, en el cas de les ribes fluvials, la necessitat de crear "tallafocs de ribera", franges sense vegetació, per evitar les postes d'ous. També recorda que, l'any passat, va modificar les normes de navegació fluvial, confinant els vaixells del tram entre Flix i Tortosa, per evitar la propagació de la plaga.

Comentarios
Multimedia Diari