Nova campanya per prevenir els robatoris de garrofes al camp

El control sobre el terreny i el seguiment de la traçabilitat, mesures clau de l’operatiu

31 julio 2021 15:31 | Actualizado a 31 julio 2021 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Representants dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i d’Interior, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, sindicats agraris, membres de cooperatives i representats municipals han acordat dur a terme tot un seguit de mesures per evitar els robatoris de garrofes durant aquesta nova campanya, que es preveu que comenci els pròxims dies. La pujada de preus iniciada l’any passat, i prevista també enguany, va fer que s’incrementessin els robatoris i es generés malestar i frustració entre la pagesia.
Una de les accions acordades consistirà a fer un seguiment específic per evitar la venda de garrofes en punts no regularitzats. Per fer-ho, el passat hivern, el Departament d’Acció Climàtica  ha dut a terme actuacions especialment orientades a la identificació i legalització dels magatzems compradors de garrofes. Així, a les Terres de l’Ebre, s’ha comprovat l’existència de 25 magatzems de compra de garrofa, la majoria dels quals estan perfectament identificats i ja legalitzats.

 També per incrementar el control de la traçabilitat,  durant aquesta temporada, en el registre d’entrada de cada lot, a banda del nom i la quantitat de garrofa aportada, també s’haurà de fer constar el codi del Registre General de la Producció Agrícola (REGEPA) de la persona titular de la parcel·la de procedència de les garrofes. Aquest codi, lligat a la Declaració Agrària (DUN), assegura l’origen del producte i la seva legalitat. En aquest sentit, s’informarà els magatzems compradors dels protocols a seguir. Paral·lelament, s’han dissenyat inspeccions per assegurar el compliment de les mesures plantejades durant tota la campanya.
En relació amb el control sobre el terreny dels robatoris, tant Agents Rurals com Mossos d’Esquadra han anunciat la dedicació d’efectius específics per evitar furts en camps i el compromís amb la vigilància en camps i el control de la traçabilitat a magatzems.

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso, ha afirmat que «posarem tots els mitjans disponibles a l’abast per fer una vigilància efectiva durant tota la campanya». Al mateix temps, Jesús Gómez, director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a l’Ebre,  ha explicat que «el Departament farà el màxim seguiment dels magatzems compradors per assegurar la legalitat del producte i la seva traçabilitat». 

D’aquesta manera es vol aturar una problemàtica que s’ha arrossegat en les últimes campanyes de recol·lecció de la garrofa, quan s’han incrementat els robatoris arran de la pujada de preus del producte, cada cop més apreciat i demandat per a cosmètica o alimentació. 

Comentarios
Multimedia Diari