Nova demanda judicial per retirar el monument franquista de Tortosa

El Tribunal Suprem va arxivar l´any passat una demanda similar de l´advocat madrileny, que ara insisteix davant la ´inacció´ de l´Ajuntament per la via contenciosa-administrativa

19 mayo 2017 19:11 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’advocat madrileny Eduardo Ranz, conegut per enviar requeriments massius a pobles i ciutat per presumptes incompliments de la Llei de la Memòria Històrica, ha presentat una demanda al jutjat contenciós-administratiu de Tarragona contra l’Ajuntament de Tortosa, la segona en els últims dos anys.

La primera, presentada el febrer de 2015, fou arxivada per la sala penal del Tribunal Suprem pocs mesos després.

En aquesta ocasió, Ranz insisteix en arguments similars. Considera el monument franquista a la batalla de l’Ebre com un símbol «feixista de dos puntes de ferro negres» que incompleix la Llei de la Memòria Històrica.

En aquest punt, Ranz denuncia que l’Ajuntament de Tortosa no ha donat compliment a la llei ni a allò expressat al Tribunal Suprem en diverses sentències.

La demanda, amb tot, obvia que el monument està catalogat per l’Ajuntament de Tortosa i la Generalitat de Catalunya com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català i exempt, a priori, de l’aplicació de la llei, tal com especifica el punt 15.2 del cos normatiu.

La demanda posa de manifest, en segon terme, que el consistori no ha elaborat un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i a la Dictadura com regula la llei, que en concret especifica que el Govern de l’Estat col·laborà amb les comunitats autònomes i les entitats locals en l’elaboració d’un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura.

L’advocat denuncia la inacció municipal i davant d’això presenta la demanda amb dues reclamacions. En primer lloc, que s’obligui l’Ajuntament a elaborar un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura al municipi. I en segon lloc, que es retirin de manera immediata tota la simbologia d’exaltació de la revolta militar i repressió de la dictadura del municipi.

‘Només vol publicitat’

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va replicar ahir al Diari que l’advocat Ranz «només vol protagonisme propagandístic» i que la demanda «ja se li va arxivar una vegada i se li tornarà a arxivar».

L’alcalde etziba que Ranz «no deu tenir gaires clients» i que busca «aquest protagonisme a costa meva, i no el trobarà», sentencia.

Comentarios
Multimedia Diari