Nova entitat a l’Ampolla per a promoure la cultura local

La Societat Unió Cultural Ampolla no té ànim de lucre i ja ha preparat diverses activitats

21 junio 2021 09:33 | Actualizado a 21 junio 2021 09:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dissabte es va presentar la Societat Unió Cultural Ampolla (SUCA). Prenent com a punt de partida l’associació centenària homònima i la necessitat d’una entitat que promogui la cultura i identitat local, un grup de veïns ha tirat endavant aquesta iniciativa sense ànim de lucre que es proposa impulsar i dinamitzar activitats que divulguin i protegeixin el patrimoni històric i cultural de la localitat. Amb valors d’igualtat, solidaritat, sostenibilitat i transparència, des de la SUCA també es buscarà la creació de sinergies amb altres entitats del poble per treballar per les inquietuds socioculturals dels habitants.

La presentació del dia 19 al port pesquer de l’Ampolla, va ser una declaració d’intencions. L’esdeveniment va comptar amb l’actuació del grup local «Los Sirgadors», i amb un concert de Gemma Arques. També amb l’arribada al poble de «Pepet de les Herbes» i amb els contes i llegendes de les dones remeieres. Un dels moments destacats de la presentació va ser quan es va mostrar una maqueta d’un far, símbol de la SUCA que representa la cultura com a llum que guia el camí.

Des de l’organització valoren l’acte de presentació com un triomf tot i la pluja que afortunadament no va aconseguir cancel·lar l’esdeveniment. Calculen que l’assistència va ser d’unes 200 persones que, lamenten, podrien haver estat més si no hagués estat pel temps. «Totes les cadires estaven ocupades. No hi havia tanta gent com si hi hagués hagut bon temps, però el públic, era entregat. Ho valorem com un èxit i més pel temps que va fer», explica Guillem Comí, membre de l’associació.

Fins al moment, des de l’entitat, s’han dut a terme activitats com una exposició col·lectiva d’art que es podrà visitar fins a finals de mes i ja hi ha preparades altres activitats com conferències, presentacions de llibres, debats o tallers, a més d’una programació per Sant Joan per a recuperar la foguera. Des del dia 20 fins al 23, a la Platja de les Avellanes, els veïns hi podran deixar mobles vells i altres objectes per a cremar i la nit de la revetlla es recollirà la flama del Canigó per encendre el foc. Pel que fa a activitats infantils, està prevista una activitat en què els nens i nenes acompanyaran un dolçainer des de l’Ajuntament fins a la platja, on hi haurà contacontes amb històries ebrenques i berenar.
A llarg termini, la societat també s’ha proposat recuperar i catalogar l’arxiu audiovisual històric de L’Ampolla per posar-lo a disposició dels veïns i veïnes i, a la vegada, tenir material per crear altres esdeveniments culturals i socials. D’aquesta manera també dotarien de material al futur museu etnològic del poble.

La SUCA a més de tenir previstes activitats per a infants i adults de diferents tipologies, també busca impulsar la creació de nous equipaments culturals com la Casa de Cultura de l’Ampolla, el Museu Etnològic del port del Fangar o un Auditori per tal de donar cabuda a la creixent activitat cultural del municipi del Baix Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari