Nova obra d’emergència a l’illa de Buda per aportar sorra i protegir el litoral

Al novembre es transportaran 26.000 metres cúbics de material des d’Eucaliptus fins a l’illa i es dipositaran a la zona nord perquè els vents el vagin distribuint per la barra litoral

21 octubre 2019 10:40 | Actualizado a 24 octubre 2019 13:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Costes de l’Estat executarà al mes de novembre una nova aportació de sorra per protegir el litoral exterior de l’illa de Buda, al delta de l’Ebre. Concretament, s’aportaran 26.000 metres cúbics de sorra procedent d’un altre punt del Delta, la platja d’Eucaliptus a tocar de la Platjola. L’obra compta amb un pressupost de més de 250.000 euros, i forma part de les actuacions d’emergència aprovades per l’Estat després del temporal DANA del passat mes de setembre. Un temporal que també va afectar aquesta fràgil zona del Delta.

L’aportació de sorra, però, es farà de forma diferent a la que ja va tenir lloc l’any passat. Si llavors es va dipositar en forma de dunes, ara la sorra s’ubicarà a l’àrea nord de la platja «perquè siguin els vents dominants de la zona els que vagin desplaçant el material de forma natural al llarg de tot el front litoral, seguint les recomanacions dels experts en les dinàmiques del Delta», segons detalla al Diari Antoni Espanya, cap de Costes de l’Administració de l’Estat a Tarragona.

L’illa de Buda és un dels punts que pateix més regressió del delta de l’Ebre, juntament amb la zona de la Marquesa. L’avenç del mar i l’efecte dels temporals de llevant ha trencat en algunes ocasions la barra que separa el mar dels Calaixos de Buda, fent que entrés aigua salada a la llacuna litoral i perjudicant greument l’ecosistema.

L’obra s’executa durant la tardor-hivern per evitar afectacions en la nidificació d’aus. També s’ha encarregat un estudi previ sobre la possible nidificació de la tortuga babaua a la zona, a càrrec de SEO BirdLife, que ha descartat la presència de postes.

L’any passat es van haver d’aturar les obres de forma temporal per evitar precisament aquestes possibles afectacions a la fauna deltaica.

Segons detalla Antoni Espanya, l’obra és un assaig i esdevé una reparació temporal, perquè la zona tingui una certa tolerància als temporals. «Confiem que funcioni bé i que es creï una barrera per a uns dos o tres anys de termini.» Mentrestant, es continua treballant i analitzant solucions més ambicioses per frenar la regressió que pateix la zona, de forma coordinada amb la Taula de Consens del Delta, en la que estan representats els ajuntaments, entitats i comunitats de regants. «Tenim clar com hem d’actuar a l’interior de les badies dels Alfacs i el Fangar, però pel que fa al litoral exterior del Delta encara estem analitzant quines actuacions poden ser les més adients», explica el cap de Costes.

Reaccions

Per a l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, és urgent actuar per salvar l’illa de Buda, «un espai de gran valor ecològic i que està en perill».

L’alcalde veu amb bons ulls aquesta actuació però en reclama de més importants per tal d’evitar que el mar continuï guanyant terreny. En aquest sentit, demana que s’estudiïn propostes com recuperar una antiga gola del riu i aportar material per fer malecons vegetals.

Per la seva banda, el propietari d’una part de l’illa de Buda, Guillermo Borés, remarca que aquesta actuació pot ser més eficaç que la de l’any passat, «però es requereix molt més per salvar aquest espai natural d’alt valor ecològic». Amb tot, «que es parli de l’illa de Buda, que es vegi que hi ha un problema i que cal actuar-hi ja és un primer pas», comenta.

Pendents d’un nou temporal que afectarà el litoral

Aquesta setmana es preveu un nou temporal que pot afectar també el litoral. Aquesta nit, una DANA (depressió aïllada en nivells alts) està previst que se situï sobre el sud-oest de la Península desplaçant-se posteriorment cap a l’àrea mediterrània. Aquesta configuració en nivells mitjans i alts de l’atmosfera anirà acompanyada, en nivells baixos, d’un procés de ciclogènesi. Així s’esperen «precipitacions localment fortes i persistents en àmplies zones del terç oriental peninsular i Balears».

Les precipitacions «podrien arribar a ser torrencials» durant el dimarts 22 en punts del litoral català i nord de la Comunitat Valenciana. Les pluges acumulades poden arribar als 200 litres per metre quadrat. 

Comentarios
Multimedia Diari