Núria Altés: «Cal protegir els nostres paisatges»

Despoblament rural. Núria Altés és propietària i directora general del Celler Herència Altés, de Gandesa

01 abril 2019 08:48 | Actualizado a 01 abril 2019 08:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ha creat un gran celler, el més gran de la comarca de caràcter particular, on treballen una trentena de treballadors. Com va nàixer aquesta empresa?
Herència Altés va sorgir de la necessitat de crear vins d’alta qualitat de les vinyes familiars, amb una clara aposta pel territori on vaig néixer. Després d’una llarga experiència en el món del vi, el meu marit Rafael De Haan, d’origen anglès però de mare espanyola, i jo mateixa, Núria Altés de Batea, vam decidir fer realitat el somni de donar vida a un celler elaborant vins d’alta qualitat sorgits de les terres argiloses i sorroses que reben durant l’estiu les garbinades humides provinents de la Mediterrània i els cerços ressecs de l’Aragó que produeixen raïms extraordinaris. 

El fet que la Terra Alta sigui la denominació d’origen amb més producció i, a la vegada, elabora els millors vins de la varietat garnatxa blanca de tot el món, quines perspectives obren per a la comarca?
Si som capaços de posicionar-nos com a ambaixadors de la garnatxa blanca arreu del món, tindrem una porta oberta i ens ajudarà a definir i promocionar el caràcter emblemàtic dels nostres vins, però hem de ser conscients que no serà una tasca fàcil i necessitarem anar totes de la mà per aconseguir-ho. Actualment estem iniciant-ho amb cert èxit, donant-nos a conèixer a les millors taules del món i obrint-nos un bon camí, però cal continuar i no deixar-ho de treballar conjuntament els cellers i la denominació d’origen. 

La majoria dels pobles de la zona s’estan despoblant i els joves marxen del territori. Quines solucions hi veu per aturar o revertir el fenomen? 
Des del celler pensem que la vinya també actua com a protecció del paisatge, creant biodiversitat. Seguint aquesta línia tenim un projecte mediambiental que vetlla per la fauna i la flora de l’entorn. L’any passat es van plantar 14.000 plantes autòctones de 80 espècies diferents, també hem creat caixes niu d’ocells, òlibes, ratpenats i altres predadors, alhora que potenciem entorns idonis per a amfibis, recomptem papallones i mantenim actius conreus històrics de la finca com són les oliveres, l’ametller i el prat. Hem signat un conveni de col·laboració amb l’Escola agrària de Gandesa per sensibilitzar i formar l’alumnat en matèria de conservació de biodiversitat, però també de respecte pel patrimoni cultural com és la construcció de marges de pedra seca, actualment patrimoni de la humanitat per la Unesco. Amb tot això, tenim becaris constantment i a més fem cursos de l’Escola d’enoturisme de Catalunya. És un projecte que des de l’inici ha intentat que la totalitat de la seva inversió i a tots els àmbits repercuteixi al territori, es quedi a casa. I conseqüentment fer una aposta clara per potenciar la comarca, i això vol dir protegir els nostres magnífics paisatges mantenint-los lliures d’agressions que aporten molt poc a l’economia del territori, i potenciar l’agricultura amb la base dels nostres excel·lents pagesos que cuiden les terres com a horts, aprofitant els recursos. 

Herència Altés ven vins a tot el món.
És important vendre fora però cal que els vins de la Terra Alta es coneguin perfectament als millors restaurants de Catalunya com a producte de proximitat i de gran qualitat.  

Comentarios
Multimedia Diari