Obrint finestres cap al continent africà

Reportatge. Animades per dos faldudes que fa temps que són allí com a cooperants, en uns mesos un grup de dones d’Ulldecona marxaran a Tanzània com a voluntàries

27 agosto 2018 08:36 | Actualizado a 30 agosto 2018 10:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa un temps, preocupades per la desconfiança cap a algunes organitzacions, Lara i Pili d’Ulldecona van marxar a Tanzània a iniciar un voluntariat. «Volíem fer alguna cosa que tingués sentit per a nosaltres: poder fer arribar els diners directament i poder decidir en què els gastàvem», van apuntar les cooperants.

Dintre d’uns mesos, mogudes pel treball de les faldudes, un grup de dones de diferents sectors professionals també marxaran a Tanzània per portar les donacions recaptades fins a les organitzacions.

Les dues noies ja coneixen una altra cara d’Àfrica. A l’octubre de l’any passat van estar durant un mes a l’Orfenat Good Hope Orphanage and School d’Arusha, una ciutat al nord de Tanzània. Durant l’estada van invertir els fons i els donatius que havien recaptat.

L’altra organització amb la qual col·laboren és Give a Heart to Africa, una escola on 50 dones reben educació gratuïta. «Aquest és un projecte que ens va enamorar. També vàrem invertir allà el que havíem recollit, mirant quines necessitats creiem prioritàries», va apuntar una de les voluntàries. A l’escola s’imparteixen classes de matemàtiques, d’anglès, de negocis i de treballs manuals, amb l’objectiu que surtin d’allí preparades per buscar feina o iniciar un negoci propi.

Una altra de les tasques que les noies d’Ulldecona duen a terme és la distribució de polseres massais contra la mutilació genital femenina i els matrimonis forçosos. L’organització amb la qual participen, Mundo Cooperante, treballa amb les comunitats massais de Kenya i Tanzània, on rescata a xiquetes que estan en risc de ser mutilades i les trasllada a una casa d’acollida, les escolaritza i els garanteix un futur millor. «La idea de tot això és que aquestes xiquetes siguin, en un futur, líders de les comunitats que avui abandonen i lluitin des de dintre contra la mutilació», va apuntar Pili.

A Ulldecona han organitzat tot un moviment per canviar la visió que es té del continent africà. Els dos últims divendres de juny van organitzar juntament amb alguns bars i restaurants del poble l’«Ulldecona va de tapes solidàries», venen polseres massais contra la mutilació genital femenina i distribueixen un seguit de camisetes amb el lema «Fight like a girl». Totes les recaptacions d’aquestes iniciatives es portaran de forma directa durant el proper viatge a les organitzacions amb les quals col·laboren.

El dia 29 d’agost, durant les Festes d’Ulldecona, celebraran el Dia Solidari amb Àfrica, on hi haurà un taller de màscares dels animals de les sabanes; es passarà un documental sobre la mutilació; i es durà a terme una activitat en la qual les xiquetes i xiquets que vulguin podran escriure una carta, gravar un missatge, una cançó o pintar un dibuix per a les xiquetes i xiquets de l’orfenat Good Hope d’Arusha.

«Àfrica és un continent silenciat, al que li tenim més por que respecte. Pensem en Àfrica i ho associem a malalties, guerres, gana i poca esperança. I l’Àfrica, a la qual ens referim és un gran continent amb una diversitat cultural brutal. Volem obrir una finestra més a l’Àfrica, per petita que sigui, cada iniciativa compta», van apuntar les cooperants, Pili i Lara.

Comentarios
Multimedia Diari