Oposició ecologista a una pista forestal a la Serra de Cardó

El Departament d’Agricultura ha fet públics tots els estudis d’impacte mediambiental i actualment està obert el període d’al·legacions

03 agosto 2018 08:40 | Actualizado a 11 octubre 2018 12:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El grup ecologista GEPEC s’oposa al projecte de pista forestal que la Generalitat vol obrir a la Serra de Cardó, al·legant que suposa un gran impacte paisatgístic i que la zona té un patrimoni històric i cultural de gran importància que es veuria greument afectat.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, dóna suport al projecte i assegura que l’objectiu principal és el de tenir adequada una zona d’accés per als bombers en cas d’incendi. «Són els professionals els que van tenir la iniciativa d’aquest projecte i els que han insistit en què s’obri la pista». Els bombers demanen aquesta mesura, especialment des de l’incendi del 2012 a Rasquera, que no va arribar a Tivenys gràcies a la seva ràpida actuació mitjançant les basses d’aigua, però asseguren que si hagués arribat, se’ls haguera complicat molt l’accés a la zona.

De fet, la pista comunicarà la part del Perelló i Rasquera, on ja està feta, amb Tivenys, on té previst obrir-se ara. 

Des del GEPEC apunten que la justificació d’obertura de la pista pel seu ús en cas d’incendi no és vàlida, ja que «l’estudi dels incendis històrics, que han afectat aquesta serra, indiquen que difícilment podria ser utilitzada en cas d’un gran incendi desenvolupat per no ser una zona segura pels bombers. Per contra l’accés motoritzat a aquest sector augmentarà el perill d’incendis». 

L’alcaldessa de Tivenys, per la seva banda, es manté en la seva postura remarcant que «els bombers són els qui millor coneixen aquestes situacions». 

Des del GEPEC recorden que la construcció de la pista va ser aprovada fa 11 anys i adjudicada la seva construcció el 2016, «sense el tràmit d’informació pública, ni concurs públic, ni l’obligada avaluació d’impacte ambiental que ha de ser prèvia a cap autorització i que ha de determinar si l’obra, en funció dels impactes ambientals, es pot o no portar a terme».

En aquesta línia, el GEPEC va aturar la seva construcció l’any 2016 demanant una avaluació d’impacte ambiental, avaluació que actualment ja està efectuada i és d’accés públic perquè tothom ho pugui consultar.

Tot i això, des del GEPEC apunten que «el Departament d’Agricultura pretén realitzar aquest tràmit d’avaluació d’impacte ambiental desvirtuat i fet a mida, d’una pista que ja han decidit que s’ha de fer».

El Departament d’Agricultura recorda que els informes són d’ús públic, seguint el procediment que marca la llei, i tothom els pot consultar accedint a la seva pàgina web.

El projecte es troba en fase d’al·legacions i a mitjans d’agost es farà una valoració final.

Comentarios
Multimedia Diari