Optimisme en la campanya forestal a causa de les precipitacions

Davant les previsions estacionals els treballs es podrien allargar entrada la tardor

08 julio 2020 14:40 | Actualizado a 08 julio 2020 14:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les abundants i repartides precipitacions dels últims mesos han permès que l’inici de la campanya forestal se situï en un any destacadament favorable.

Així ho ha explicat l’inspector en cap del Cos dels Agents Rurals del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Antoni Mur: «afortunadament les pluges que hem tingut els últims mesos han permès que aquest inici de campanya només s’hagi activat el Pla Alfa a nivell 1 uns pocs dies». El fet que el Pla Alfa, que mesura el risc d’incendi forestal, s’hagi activat poques vegades durant l’estiu del 2020 es deu en gran part als baixos valors de sequera, que si es comparen amb dades històriques, es troben per sota del que és normal en aquesta època.

El fet que les pluges hagin estat abundants i dividides en el temps han permès «un grau d’humitat en el combustible», ha afirmat el cap regional dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia. No obstant això, les precipitacions també han afavorit la proliferació de les herbàcies que, «en els llocs on se situen el risc d’incendi pot ser major», ha afegit Garcia. Les herbàcies acostumen a créixer al voltant d’habitatges, la qual cosa pot crear la intenció de retirar-les. Si la retirada de les herbes no es desenvolupa de la manera correcta pot augmentar, encara més, el risc d’incendi. D’aquesta manera, la probabilitat d’ignició és més baixa a causa de la humitat en el combustible però la probabilitat de propagació augmenta amb les herbàcies que han crescut en diferents zones.

Previsions estacionals

De moment, els primers sis mesos del 2020 han deixat dades molt positives a Catalunya en quant a incendis forestals, ja que fa més de quinze anys que no hi havia tan poques hectàrees cremades, concretament n’han estat 47,26. Tot i les dades favorables, es preveu una possible evolució en escenaris de pluviometria escassa al territori, podent arribar a assolir valors superiors als habituals per a l’època al final de l’estiu. D’aquesta manera, i com és habitual a l’estiu, es pot esperar un increment progressiu del perill tot i que, a priori, no s’assolirien valors com els d’altres campanyes amb més sequera prèvia. Tanmateix, i en cas de confirmar-se les previsions estacionals, seria possible un allargament de la campanya cap a la tardor, així ho ha explicat el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, que ha explicat que «la campanya va més enllà de només tres mesos, ja que va gairebé durant tot l’any».

Per tal de disminuir el risc d’incendi forestal al territori s’ha treballat per reduir la càrrega de combustible del terme municipal del Perelló i també s’han creat àrees estratègiques per a l’extinció d’incendis a Garcia i a Pinell de Brai. El director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha afegit que «tot i que es fa molta feina de prevenció s’ha de fer èmfasi en el fet que tothom tingui un comportament adequat quan està al bosc».

A més, a conseqüència de l’incendi de la Ribera d’Ebre s’han realitzat diferents treballs que han consistit en la construcció de feixines en 356 ha, la retirada de vegetació amb risc de caiguda als vials en més de 100 km, l’arranjament de vials estratègics en 45 km i la retirada de vegetació en zones de pendent secundàries en 40 ha.

Comentarios
Multimedia Diari