Organitzen recollides solidàries de cítrics de l'Ebre per a donar-los a entitats socials

Una vintena de productors ebrencs contacten amb la Fundació Espigoladors per collir taronges dels seus camps

29 enero 2021 06:40 | Actualizado a 29 enero 2021 06:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Recollir cítrics que d’altra forma es deixarien perdre, entregar aquests fruits plens de vitamines a entitats socials i donar feina a persones amb risc d’exclusió. Amb aquests tres objectius la Fundació Espigoladors organitza recollides solidàries de cítrics aquests dies a diversos punts de les Terres de l’Ebre, amb la participació de desenes de voluntaris. Després de Jesús i Tortosa, demà mateix al matí la fundació organitza una altra espigolada a Santa Bàrbara.

La Fundació Espigoladors, nascuda el 2014, és una organització sense ànim de lucre que té el triple objectiu de lluitar per l’aprofitament alimentari, garantir el dret a una alimentació saludable i crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.

Així, la fundació organitza recollides de fruites i verdures que el mercat no accepta amb l’ajuda de persones voluntàries. La major part d’aquestes fruites i verdures les canalitzen a entitats socials per tal que arriben a persones vulnerables que no hi poden accedir i garantir-ne així una alimentació saludable. Les fruites i hortalisses recollides, cítrics, bledes, cols, tomàquets... són sempre de temporada i en diferents punts del territori català.

A més, com explica al Diari des de la fundació Anna Gras, també es transformen excedents d’aliments o fruites imperfectes en conserves en un petit obrador situat al Prat de Llobregat, a la vegada que donen feina a persones en situació de risc d’exclusió social. També busquen sensibilitzar la població al voltant del malbaratament alimentari i en temes de sostenibilitat, tot fent projectes com tallers, campanyes o xerrades a centres escolars. «Alhora, l’espigolament també és una eina de sensibilització de la tasca de la pagesia i les seues problemàtiques. S’acaben perdent molt aliments víctimes del sistema», valora Gras. «Quan les persones trepitgen la terra i ajuden a recollir-ne els fruits els canvia una mica el xip. Tenen una experiència molt més directa».

La fundació té una borsa de 1.500 voluntaris i signa convenis amb els productors per accedir als camps. Des del passat mes de novembre una vintena de productors ebrencs hi han contactat, en veure que una part de la collita no la podran vendre.

Cal recordar que Unió de Pagesos ha denunciat que empreses compradores de cítrics estan incomplint els acords de compravenda amb productors de les Terres de l’Ebre deixant la fruita als arbres i posant en perill la viabilitat d’aquestes explotacions. El problema, segons el sindicat agrari, afecta especialment productors individuals, que no són membres de cooperatives ni organitzacions. Segons calculen, l’incompliment dels contractes, pels quals els compradors es fan càrrec de collir la fruita, deixa als arbres entre el 40 i el 70% de la producció.

Un dels voluntaris d’una de les darreres espigolades a Jesús és l’Herme Jaques, de 67 anys i de Tortosa. Jaques és voluntari des de fa 14 anys, ha participat en diverses espigolades, i és el responsable de l’Associació de Voluntariat Caixa Bank Terres de l’Ebre, que es posa a disposició de les entitats socials quan necessiten voluntaris per portar a terme les seues activitats, siguen de l’àmbit que siguen.

«Recollir fruita durant 4 hores...si no ets jove, te’n ressents. Però preval sempre la finalitat, i ara mateix amb la situació que vivim ajudar és més important que mai», remarca. «El fet de no pertànyer a cap entitat social concreta fa que ens adaptem i siguem voluntaris allà on faci falta. Ara cal ajudar aquí i és una gran satisfacció. Fa sentir-te bé. En 14 anys que faig de voluntari no he conegut una sola persona que no s’haja sentit satisfeta de fer-ho», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari