PSC demana als partits independentistes que no vinculin les decisions judicials al suport als pressupostos

El primer secretari, Miquel Iceta, sosté que el judici als líders empresonats encara no ha començat. Les declaracions s'han fet a Tortosa, en la presentació del candidat a l'alcaldia, Enric Roig

03 noviembre 2018 16:20 | Actualizado a 03 noviembre 2018 16:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els socialistes consideren un "gravíssim error" vincular el suport als pressupostos generals de l'Estat amb la situació judicial dels líders empresonats.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha respost així a l'anunci del President, Quim Torra, de no votar a favor dels comptes de l'any vinent. Després d'apel·lar a la independència dels jutges, el dirigent socialista ha argumentat que és prematur parlar del resultat d'un judici que no encara s'ha celebrat i ha recordat la "presumpció d'innocència" dels polítics processats. Iceta ha acompanyat la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, a la presentació del candidat a les municipals per Tortosa.

Lastra s'ha mostrat convençuda que els comptes tiraran endavant i ha exigit a PP i Ciutadans la mateixa "lleialtat amb l'Estat" que els socialistes van mostrar quan estaven a l'oposició.

"És un gravíssim error lligar el vot dels pressupostos a un judici que no s'ha celebrat. No només ho diem nosaltres: fins i tot alguna de les persones que està en presó preventiva ho ha dit en un article. És un error barrejar naps amb cols. Altra cosa és que els independentistes tenen tot el dret del món a fer la negociació que tinguin per pertinent.

Però que no lliguin una cosa amb l'altra perquè no tenen res a veure", ha declarat Iceta des de la tribuna d'oradors durant l'acte de presentació d'Enric Roig, que repeteix com a candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa a les eleccions del pròxim mes de maig.

Tot i la presència de Lastra, que també és vicesecretària general del PSOE, primer secretari dels socialistes catalans ha estat l'encarregat de respondre a Torra i als partits independentistes, que aquest divendres donaven per finalitzat qualsevol tipus de suport al govern de Pedro Sánchez després que es fessin públiques les peticions de pena de Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per als líder independentistes a la presó.

Iceta, que ha reivindicat la separació de poders i la independència judicial –"un govern no pot decidir qui va i qui no a la presó, no li pot dir a la fiscalia com aquest em cau bé, tracta'l bé", ha exemplificat- considera "tan absurd pretendre que aquí no va passar res com que la solució d'això seran llargs anys de presó".

En aquest context, ha dit que seran els jutges qui prenguin les decisions quan es produeixi el judici: "ara es donen per fetes coses que em saben molt de greu, entre d'altres, que les persones que seran sotmeses a aquest judici gaudeixen de la presumpció d'innocència". "Els que volen escriure el final de la història abans que s'hagi començat el capítol fan un error molt absurd", ha insistit.

Al marge d'aquests arguments, el també portaveu socialista al Parlament ha volgut posar l'accent en el vessant social i en els teòrics beneficiaris de l'aprovació dels comptes estatals, entre els quals, ha assegurat "els 7,5 milions de catalans" i el mateix Govern. "La Generalitat tindrà 2.200 milions d'euros més per les polítiques públiques que té encomanades.

Votar no implicar dir que no volem que tingui més recursos. Que això ho diguin alguns que nit i dia es posen el país a la boca i el benefici del país i els catalans a la boca és, com a mínim, un contrasentit", ha adduït, desgranant mesures com l'increment del salari mínim interprofessional a 900 euros o la cobertura sanitària universal.

L'esmentat component social dels comptes estatals és el gran argument que ha emprat Lastra en el seu discurs, carregat de referències a la justícia social, la redistribució de la riquesa i la construcció d'una "societat igualitària". "Per això volem tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat. Són els que els espanyols i els catalans necessiten", ha assegurat.

Lastra exigeix "lleialtat amb l'Estat" a PP i C's

La portaveu socialista al Congrés no ha fet pràcticament cap referència directa a l'anunci de Torra. Sí, però, que ha carregat contra PP i C's a l'oposició, als quals ha demanat lleialtat "amb l'Estat". "Complirem 140 anys per alguna cosa: perquè som un partit d'estat i sempre ens hem comportat com a país d'estat. Demano a la dreta blau i taronja que està al Congrés, a Pablo Casado i Albert Rivera, lleialtat amb l'Estat. Que al govern el critiquin com vulguin, però que siguin lleials a l'Estat, almenys tant com ho va ser el Partit Socialista quan estava a l'oposició", ha reclamat.

Lastra ha acusat a aquests partits de difondre acusacions contra l'executiu de Sánchez que són "falsedats" i "injustes". Tot plegat ho atribueix a la "sobreactuació" de les formacions conservadores que tracten el PSOE, ha assegurat, "com a usurpadors" d'un poder que entenen com a propietat seva.

Comentarios
Multimedia Diari