Paco Gas: ‘l’absolució per l’1-O és una victòria del poble de Roquetes’

L’alcalde roquetenc celebra la resolució del jutjat penal 2 de Tortosa, que no veu delicte
de desobediència a l’autoritat en els fets del referèndum de 2017 al municipi del Baix Ebre

30 julio 2021 09:40 | Actualizado a 30 julio 2021 11:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La titular del jutjat penal número 2 de Tortosa ha absolt l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, del delicte de desobediència a l’autoritat pels fets de l’1 d’Octubre en aquest municipi del Baix Ebre. La jutge ha declarat la nul·litat de la meitat de les proves aportades per la Fiscalia perquè es van presentar fora del termini de la instrucció, i absol l’alcalde perquè no considera acreditat que se li notifiqués personalment la resolució del Tribunal Constitucional (TC), que dictava aturar o impedir el referèndum, a través de la delegació del govern a Catalunya. La Fiscalia havia presentat com a prova imatges de vídeo de l’1-O extretes de les xarxes socials i el testimoni de quatre agents de la Guàrdia Civil i dos Mossos d’Esquadra.

En la sentència, la jutge del penal de Tortosa no veu acreditat que l’alcalde roquetenc rebés la notificació de la delegació del govern espanyol a Catalunya sobre la suspensió del TC i els conseqüents «deures» que s’imposava als alcaldes «d’impedir i paralitzar» la celebració del referèndum. Tampoc considera provat que el batlle participés en l’obertura del pavelló o el Casal de la Ravaleta, de titularitat municipal, on es van situar les urnes, ni que facilités el material necessari.

La jutge considera provat que Paco Gas estava entre les persones que estaven a l’exterior dels locals i que es va identificar com l’alcalde de Roquetes quan va aparèixer la Guàrdia Civil, i que va usar un megàfon per explicar com es podria votar, però no que «podent-ho fer, es negués a desallotjar el local, tancar-lo i recollir el material de votació».

Com va sol·licitar la defensa de Gas, la jutge ha donat per nul·les totes les proves que la Fiscalia va aportar després del 7 d’octubre del 2018, termini marcat per la instrucció, que havia començat el 21 de novembre del 2017 sense comunicar-ho a les parts. La magistrada descarta una sentència condemnatòria perquè les proves practicades i valorades «no destrueixen» la presumpció d’innocència del batlle.

Paco Gas va rebre ahir al migdia la sentència, que no és ferma, ja que es pot recórrer en els pròxims deu dies a l’Audiència Provincial de Tarragona.

En una compareixença a la tarda amb membres de la Federació d’ERC a les Terres de l’Ebre, l’alcalde va afirmar que la sentència suposa una victòria per a tot el poble de Roquetes, a més d’una «derrota flagrant de l’Estat, que ens volia reprimir».

«És una victòria del poble de Roquetes en tots els sentits. Primer perquè vam fer el referèndum que ens volien impedir, segon pel resultat aclaparador del sí i tercer perquè han volgut penalitzar i criminalitzar la figura de l’alcalde i tampoc els ha sortit bé», remarcà.

Gas va assegurar que se’l va jutjar per la seva ideologia; i tot i estar satisfet d’evitar la inhabilitació, no descarta deixar el càrrec d’alcalde abans d’acabar el mandat municipal i donar pas a un nou equip.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i president de la Federació ebrenca d’ERC, Albert Salvadó, va celebrar la sentència però va afirmar que «continua la represssió», amb causes encara obertes a Lluís Salvadó, l’alcalde de la Ràpita Josep Caparrós o ell mateix.

Comentarios
Multimedia Diari