Pagesos de Santa Bàrbara alerten dels danys d’una plaga de conills

La proliferació de l’espècie en diversos municipis del Baix Ebre i Montsià causa greus danys als cítrics i arbres fruiters

28 julio 2017 09:39 | Actualizado a 29 julio 2017 14:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els danys per l’elevada densitat de conills en alguns municipis del Baix Ebre i Montsià, especialment a Santa Bàrbara, La Galera i Vinallop, han encès les alarmes del sector, que reclamen la intervenció decidida d’Agricultura per posar-hi remei.

Ahir, el sindicat JARC-COAG va convidar els mitjans de comunicació a conèixer una de les finques més afectades, a Santa Bàrbara, propietat d’Òscar Navarro, que, desesperat, va mostrar els severs danys causats per la plaga de conills a cítrics i fruiters. 

«La presència de conills s’ha triplicat a la nostra zona. La societat de caçadors està desbordada. Els conills raten la corona de l’arbre, no puja la saba, l’arbre es plega i s’arriba a morir. És un animal molt difícil de combatre perquè viatja sota terra. La situació és greu i les pèrdues elevades. En la meva finca, de 22 hectàrees, hi deu haver uns 2.000 conills», assegura.

A banda de danyar l’arbre, la plaga de conills malmet les mànegues de regadiu i erosiona el terreny de cultiu.

El president del sindicat JARC a Tarragona i les Terres de l’Ebre, Xavier Vela, demana a l’administració catalana una actuació urgent. «La societat de caçadors no pot controlar la situació. Això ha sortit de mare, la plaga de conills és tremenda. Ens hem d’asseure tots, el sector i l’administració, declarar la situació de plaga i buscar solucions de manera immediata», insisteix.

Entre les mesures, Vela apunta la possibilitat d’utilitzar virus o autoritzar de manera extraordinària raticides per combatre la plaga de manera eficaç. «A trets d’escopeta o amb l’ús de les fures és impossible fer-hi front», tanca.

El president de la societat de caçadors Sant Gregori de Santa Bàrbara, Josep Arasa, corrobora la sensació. «Fa vuit anys que combatem la plaga però no hi podem fer-hi front. Quan ens truquen els agricultors hi acudim però necessitem nous mètodes per ser eficaços», lamenta. Arasa apunta que en aquesta àrea citrícola del Baix Ebre i Montsià els conills troben aigua i herba tendra. «S’hi troben bé, fan caus, molts, i crien. Només en un any matem 5.000 conills a Santa Bàrbara».

Comentarios
Multimedia Diari