Pagesos ebrencs se sumen al tall de l’A-2 contra la crisi de la fruita dolça

Una mobilització unitària dels sindicats aplega 300 pagesos de Lleida, l’Ebre i Aragó per denunciar la situació ‘catastròfica’ que viu 
el sector, amb preus molt i molt baixos

26 agosto 2017 08:41 | Actualizado a 27 agosto 2017 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prop de 300 pagesos catalans i aragonesos van tallar ahir al matí l’autovia A-2 a l’altura de Soses (Segrià) per reclamar mesures contra la crisi de preus a la fruita dolça. Es tracta de la primera gran manifestació unitària del sector que ha comptat amb el suport de totes les organitzacions agràries i alcaldes. 

Els pagesos consideren insuficient l’ampliació de 19.550 tones de retirada aprovada dijous per la Comissió Europea i demanen un pla xoc per evitar una situació «catastròfica».

Alguns pagesos ebrencs es van sumar a la mobilització. És el cas de Rafael Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos a l’Ebre. «Ens hem reunit uns 300 pagesos: de Lleida, alguns de l’Ebre, i molts aragonesos, a més d’uns 50 tractors. La situació de preus en préssec i nectarina és molt greu, els preus estan enfonsats. M’he trobat pagesos que m’han comentat que enguany perdran molts i molts diners», apunta al Diari.

Verdiell recorda que el sector reclama la retirada incentivada del mercat de 40.000 tones de fruita «i només s’ha aprovat la mesura per a 20.000 tones, insuficient al nostre entendre». El sindicat JARC reclama mesures com la retirada de fruita però també la condonació de la Seguretat Social del 2017 per al sector; les ajudes directes, o que a partir de l’1 de gener de 2018 a cada camió que surti per a l’exportació de fruita se li demani de forma obligatòria a la frontera la factura amb el preu i els quilos que porta.

La setmana vinent s’ha convocat una reunió amb el Ministeri d’Agricultura per reclamar l’aplicació de mesures de xoc. De manera paral·lela, la consellera d’Agricultura ha convocat la Taula Agrària per avaluar la situació. En aquest marc s’abordarà la creació d’un grup de treball per un Pla d’Acció per al sector.

Verdiell assenyala que la crisi del sector és estructural però ha estat el vet rus el que ha precipitat la situació actual. Amb la pèrdua d’aquest mercat clau, la Unió Europea no absorbeix l’oferta creixent de fruita dolça de pinyol, un producte perible de consum quasi immediat. «De tot plegat també se n’aprofita la gran distribució i ha afavorit una caiguda més pronunciada dels preus».

L’observatori de preus de la fruita dolça de la Generalitat certifica la progressiva caiguda dels preus al llarg d’aquesta campanya.

‘Afecta 30.000 famílies de la vall de l’Ebre’

El president del sindicat Asaja, Pere Roqué, ha destacat la importància que tant des de Catalunya com Aragó s’hagi decidit fer aquesta mobilització conjunta perquè «és un problema comú que afecta fins a 30.000 famílies» de la vall de l’Ebre. 

En aquest sentit, ha advertit que segurament, la d’aquest divendres no serà la darrera mobilització del sector perquè es preveu un «hivern calent» quan els productors comencin a rebre les liquidacions de la fruita i vegin les pèrdues de més de 20 cèntims per quilo de fruita produït.

Un pagès de Fraga, Jesús Mura, ha alertat que com en dos o tres mesos no se solucionin els problemes que pateixen, estaran abocats a una «autèntica ruïna». Mura ha qualificat les retirades d’insuficients i que només beneficien als grans productors. 

De la mateixa manera, un pagès de Massalcoreig (Segrià), Joan Arbonés, ha lamentat que ja fa 4 anys que arrosseguen preus per sota dels costos de producció i ha qualificat la situació del sector de «crac».

Aquest pagès també ha alertat que l’any que ve hi haurà molts pagesos que no podran començar la campanya perquè estaran en ruïna.

 

Comentarios
Multimedia Diari