Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Paüls ofereix una ajuda perquè els joves visquen al poble

L’Ajuntament del segon poble més petit del Baix Ebre crea una subvenció de permís d’obres d’habitatges per als menors de 40 anys

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge d’un carrer de Paüls, que busca fórmules per revertir la pèrdua de població. FOTO: Joan Revillas

Imatge d’un carrer de Paüls, que busca fórmules per revertir la pèrdua de població. FOTO: Joan Revillas

Quan tot just fa uns dies es coneixia la notícia que el 83% dels municipis de les Terres de l’Ebre han perdut habitants en l’últim any registrat, el darrer ple de Paüls, celebrat divendres, va aprovar per unanimitat oferir una subvenció de permís d’obres per fomentar que els joves es queden a viure al poble.

Es tracta d’una mesura per intentar revertir la dinàmica de pèrdua de població que es ve percebent des de fa dècades. Concretament Paüls és el segon poble més petit de la comarca del Baix Ebre, amb uns 570 habitants. 

«La pèrdua d’habitants no és res nou. Porta passant des de fa dècades. En 50 anys potser hem perdut el 35% de la població», explica al Diari l’alcalde de Paüls, Enric Adell.

Així, l’Ajuntament de Paüls subvencionarà el 75% del permís d’obres als menors de 40 anys que es vulguen rehabilitar una casa o  construir un nou habitatge. Com a requisit, cal estar empadronat al poble durant els tres anys següents. Aquesta subvenció és oferta íntegrament per l’Ajuntament i és compatible amb altres ajudes, sempre que no se sobrepasse el 100% del cost.

«És una proposta que portàvem al nostre programa electoral. Vam creure que era una bona idea i som un dels primers ajuntaments ebrencs en fer-ho», exposa Adell. «La quantia pot ser arriscada, però creiem que hem de ser valents, posar el nostre gra de sorra i pensar en quin poble volem al futur».

Precisament l’alcalde argumenta que els resultats no es podran apreciar fins d’aquí vora una dècada. «L’impacte creiem que serà positiu a mitjà o llarg termini. A vegades, en política, només es pensa en present. Per això per a nosaltres aquesta és una proposta de futur. En un poble petit hem d’aixecar el cap».

A Paüls, el 25% de la població són persones jubilades. El passat 2017 va ser un bon any quant a naixements, cinc, però dolent quant a defuncions, una dotzena. 

«El teixit industrial és molt important. Si la gent no té faena, no es quedarà a les Terres de l’Ebre», valora Adell. «La mesura de la subvenció segurament no funcionarà en casos de joves que marxen a treballar a Barcelona o a Tarragona, però potser pot resultar una opció a considerar per a algú que marxa a viure a una altra població de les Terres de l’Ebre. Succeeix sovint i és una llàstima. Es pot arreglar la casa i evitar els desplaçaments. Al poble hi ha molta qualitat de vida i cada cop tenim més serveis», comenta l’alcalde, tot just una persona jove.

Temas

Comentarios

Lea También