Pelegrí limita els ajuts de la Generalitat als citricultors a crèdits tous

UP, UGT i CCOO han convocat una protesta aquest diumenge a Alcanar per exigir a Agricultura suport econòmic per retirar la fruita que no es pot comercialitzar

ACN

Whatsapp
Alguns dels tractors que van participar en la protesta convocada pels sindicats a Tortosa el passat 17 de gener. Foto: ACN

Alguns dels tractors que van participar en la protesta convocada pels sindicats a Tortosa el passat 17 de gener. Foto: ACN

Els ajuts estatals per convertir en sucs les mandarines malmeses pel mal temps són insuficients i la Generalitat ha habilitat línies d'ajuts amb crèdits tous i suport financer per als productors. Però el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, no ha respost davant el Parlament si el Govern atendrà la reivindicació del sector d'habilitar recursos econòmics per retirar i destruir la fruita que ha quedat a l'arbre i no es podrà comercialitzar. Els sindicats Unió de Pagesos, UGT i CCOO han convocat aquest diumenge una tractorada a Alcanar per reclamar entre tres iquatre milions d'euros a la Generalitat per fer front a la mesura, que consideren urgent i prioritària, per garantir la pròxima collita.

Pelegrí s'ha manifestat en aquest sentit arran la pregunta efectuada pel diputat d'ERC, Lluís Salvadó, en la sessió de control al Govern que ha tingut lloc aquest dimecres al matí al Parlament. Salvadó ha posat sobre la taula la necessitat d'implementar "un pla de xoc que aporti els recursos econòmics necessaris per a poder retirar i destruir la totalitat de la collita afectada per la mala climatologia, així com incrementar el contingent de retirada de clementines per a destinar-les a sucs". Estan en risc, ha recordat, la continuïtat del sector a les Terres de l'Ebre i centenars de llocs de treball.

Però la resposta del conseller, qui ha anunciat que la crisi del sector s'abordarà en una pròxima reunió de la taula dels cítrics -que havia de tenir lloc aquest dimecres i ha estat suspesa pel mal temps-, s'ha limitat a constatar la insuficiència de la retirada de 8.000 tones de cítrics impulsada per l'Estat i l'anunci d'una bateria de mesures de suport financer, principalment amb crèdits tous. Res sobre la retirada i destrucció de les clementines que es troben al terra i a l'arbre amb el risc que es puguin convertir en un focus de plagues per a la collita posterior.

De fet, Pelegrí ha volgut recordar que la crisi que pateix el sector -que hauria perdut entre el 50 i el 70% de la collita d'enguany per les ventades del passat desembre- és ja un fenomen conegut dels últims anys -un 45% el 2011, 35% el 2012 i 36% el 2013, segons el Departament-. "No és la primera vegada que es produeixen aquestes afectacions, des del 2011, i en totes les ocasions similars hem defensat el sector i posat els instruments que tenim a l'abast per fer front a les afectacions", ha argumentat.

Avals i suport financer

Així doncs, es repeteixen, en aquest nou episodi de crisi, les mesures que ja es van aplicar amb anterioritat en el sector fruiter, aprovades arran del veto rus a l'entrada de fruita de la Unió Europea i les pedregades de l'estiu passat. S'aplicarà un període de carència d'entre sis mesos i un any a les empreses que tinguin préstecs de l'Institut Català de Finances i tingui problemes per retornar-los; Avalis donarà suport a les empreses que tinguin també dificultats per retornar els préstecs concedits amb aquest aval; es preveu la possibilitat de refinançament; així com l'atorgament de nous préstecs amb condicions favorables.

El conseller, d'altra banda, considera que "no són suficients" les mesures de retirada de 8.000 tones aprovades pel govern espanyol malgrat les peticions de la Generalitat per incrementar-les. "Les primeres 5.000 tones retirades anaven amb fons extraordinaris del veto rus per part de la Unió Europea i les següents per part dels fons operatius. Això no ho admetem, perquè és a costa dels mateixos afectats", ha assenyalat. Amb tot, ha recordat que el Departament i el sector han constituït una comissió de treball per revisar i millorar les clàusules així com la cobertura de les assegurances agràries per millorar la cobertura dels beneficiaris. La idea és evitar que les diferències d'interpretació sobre les causes de les pèrdues, acabin deixant-ne de cobrir un important percentatge, com ha ocorregut en el cas de les clementines. Segons el conseller, el Departament ha aplicat també durant els últims anys modificacions a la baixa dels mòduls d'IRPF per compensar les pèrdues registrades.

Salvadó havia reclamat al conseller "accions excepcionals i urgents de suport al sector i una posició més contundent davant del Ministeri", traslladant la reducció del rendiment net aplicable a l'IRPF de les activitats agrícoles afectades. També havia plantejat la necessitat de revisar en profunditat la qüestió de les assegurances.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También