'Per a mi la música és la capacitat d'emocionar'

El cantautor ebrenc Joan Rovira ha guanyat el premi Enderrock a la cançó de l'estiu amb Ballar descalç

19 julio 2017 08:29 | Actualizado a 19 julio 2017 08:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

-Com van ser els teus inicis en el món de la música? 
- Des de petit m’ha agradat i se m’ha donat bé la música, però llavors no m’ho agafava seriosament. Quan tenia 7 anys els meus pares em van apuntar a guitarra, i de seguida vaig treure una cançó de la ràdio d’oïda. El professor, en veure-ho, es va sorprendre molt i va anar a parlar amb els meus pares per dir-los que tenia molt bona oïda. Després de l’ESO, en el moment de decidir el meu futur, per eliminació em vaig adonar que l’únic que m’agradava era la música. Però va ser realment més endavant, quan tenia aproximadament 19 anys, quan vaig començar amb el saxo i em vaig apuntar al conservatori, quan se’m va despertar per complet aquesta passió per la música i vaig estudiar moltíssim. 

- Com va sorgir el llançament del teu primer disc Peix sense espina
- La història és molt llarga, i he passat per moltes etapes que m’han ensenyat molt abans d’arribar aquí. Però va ser en iniciar la meva etapa en solitari, i marxar a París a tocar al carrer, quan vaig començar a escriure les meves cançons en català, cançons molt personals que realment em creia. En aquell moment vaig decidir fer el primer disc, fruit de totes aquestes vivències i el bagatge musical que ja tenia.

-Després del 1r disc, tot ha anat rodat i tan sols dos anys després ja treus el 2n, Encara tenim temps. Com et sents davant d’aquest èxit? 
- En el moment que vaig treure el primer disc, amb les meves pròpies cançons, em vaig obrir molt més, i vaig veure com la gent ho notava. El 2015 va ser un any boníssim, els seguidors anaven pujant cada cop més... El 2016 em van donar un premi Enderrock a l’artista revelació, el meu primer reconeixement a nivell públic. Tot això em motivava molt, veia que evolucionava, tenia ganes de renovar el repertori, i vaig decidir gravar el segon. 

- La cançó Ballar descalç, del teu segon disc, ha guanyat el premi Enderrock a la cançó de l’estiu. Com et vas sentir en conèixer la notícia? 
- Per a mi cada reconeixement és molt important, però aquest és molt especial perquè va ser per votació popular. Confio amb la fidelitat del meu públic, i ho noto, per l’afecte que em donen a través de les xarxes, l’assistència als concerts, els missatges... Sento que els tinc allí, perquè suposo que jo també estic allí. Potser aquest és el feed back amb el públic: tu dónes i llavors reps. La veritat és que estic molt agraït. 

- Com sorgeix la cançó Ballar descalç? Hi ha alguna història al darrere? 
- Hi ha molts tipus de cançons, cançons que parlen d’una història en concret, fins i tot cançons que parlen de coses que t’han passat a tu, però també històries que algú t’ha explicat i que d’alguna manera t’ho has fet teu. La cançó Ballar descalç no té una història concreta, simplement són sensacions que jo tinc quan ve l’estiu. Faig referència a una noia, i d’alguna manera tot gira entorn d’ella; perquè crec que una de les característiques de l’estiu és aquest punt amorós. A més a més, m’agrada parlar de la dona perquè és un element molt important a la meua vida, i m’inspira molt.

‘M’agrada que la gent s’ho passi bé amb la meva música’

-Què diries que caracteritza la teva música? 
- M’agrada trobar el punt mitjà del cantautor però d’alguna manera també del ‘festautor’, un concepte inventat amb el qual em refereixo a donar-li una dosi de festa al concert, que la gent s’ho passi bé. Poder tocar alguna cançó lenta, amb un missatge que emocioni, però també que acabi el concert com un grup de festa. M’agrada que la música sigui festiva i veure que la gent s’ho passa bé. 

- Aquest estiu tens una agenda repleta de concerts, com ho portes? 
- Per a mi va ser molt important la gira de presentació, que va ser tot un èxit. Estic molt content, i jo crec que fer una bona gira és el que més marca els concerts de l’estiu, perquè d’alguna manera és com un aparador per tal que la gent et conegui. El projecte s’ha fet gran, hem apostat molt pels concerts amb la banda, i han sortit moltes actuacions per a l’estiu. Toquem ca-da setmana, i tota la informació està a les meves xarxes socials. 

- Alguna data a destacar?
- Bé, en especial els concerts per la zona de les Terres de l’Ebre. Tinc una actuació amb tota la banda que em fa molta il·lusió, que és el dia 15 d’agost a les festes de la Cava. Després el 20 d’agost a Sant Carles de la Ràpita, en solitari, i així com a més proper, toco a festes de Benissanet el 23 de juliol.

- Què és per a tu la música?
- Per a mi la música seria la capacitat d’emocionar. Jo recordo moments en què he cantat temes més sentits, com El meu riu, Nit de Nadal o Quatre amics; de veure la gent plorar... això és una sensació que no es pot explicar. Perquè tu ho has fet a casa, amb un paper i un bolígraf, i realment algú s’està emocionant per allò que tu has creat.

Comentarios
Multimedia Diari