Pescadors de Tarragona i l’Ebre clamen a la Ràpita pel futur del sector

Aturada i concentració al port rapitenc contra la nova normativa que els redueix les jornades de treball anuals

04 junio 2021 14:56 | Actualizado a 04 junio 2021 15:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 200 pescadors de les confraries de l’Ebre i Tarragona es van concentrar aquest divendres al matí al port de Sant Carles de la Ràpita per fer palès el malestar del sector per les restriccions que imposa la Unió Europea i l’Estat. El port rapitenc és l’únic de la demarcació, junt amb el de les Cases d’Alcanar, on les barques d’arrossegament treballen actualment, ja que la resta es troben en veda biològica, i aquest divendres va ser l’epicentre de l’aturada al territori, en el marc de la protesta convocada per la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors a tot el litoral, en desacord amb l’aplicació del Pla Multianual (MAP) de Pesca Demersal de la Unió Europea. Aquest pla contra la sobrepesca imposa una reducció del 40% de les captures en un marge de només 5 anys, a comptar des de l’any 2020 fins a l’any 2025.

El sector denuncia que la dràstica reducció prevista de les jornades de treball farà inviable econòmicament l’activitat. Segons detallen els pescadors,  per aquest any 2021 es preveuen 163 jornades de pesca, quan l’any 2020 n’hi va haver 174 i l’any 2019, 192.  
Segons defensa Eusebio Rosales, Patró Major de la Confraria Verge del Carme de la Ràpita i president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, «els pescadors catalans hem estat sempre a favor de mesures de protecció del recurs, com ara vedes biològiques, reducció d’horaris i recentment la proposta de zones de tancaments,  dirigides sempre a protegir el recurs pesquer per garantir la viabilitat de l’activitat». Però denuncia que tot plegat no s’ha tingut en compte «abans de l’entrada en vigor del MAP». 

Així, els pescadors catalans demanen a l’Estat un pla de gestió general per al conjunt de la flota mediterrània que asseguri el manteniment de la modalitat d’arrossegament, però també per a la flota d’encerclament o la d’arts menors. «El sector pesquer és un tot interrelacionat de les diferents modalitats que sustenta una xarxa de confraries, llotges, sistemes de compra i distribució», insisteixen des de la Federació. 

Ajuts

En l’àmbit de la Unió Europea, insten a la reforma del Reglament Europeu MAP, modificant diferents aspectes com l’apartat de les vedes, i un major termini per poder assolir l’equilibri entre  la millora del recurs pesquer i la viabilitat socioeconòmica del sector, més enllà de previst ara al 2025. I també un marc clar d’ajuts atenent a la reducció de les jornades de pesca, amb subvencions procedents del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) o d’ajuts de l’Estat. 

Altres reivindicacions del sector són l’eliminació de la distinció entre pesca costanera i pesca de fondària (peix i gamba roja), ja que «és aliena a la realitat catalana»;  l’impuls d’un pla de gestió per a la pesca del peix blau, i una major  assignació de quota de tonyina roja per a les arts menors.

Segons Rosales, si res canvia «anem a la ruïna els pescadors, la Confraria i tot el que va darrere». «Ja en fem prou d’esforç per cuidar el recurs perquè som els primers interessats, que hi vivim. És injust que un que no sap no està el delta de l’Ebre, ens digui què hem de fer», afegí. 

Esteve Ortiz, president la de Confraria de Tarragona, recordà per la seva banda que sense imposar-ho Europa, a Catalunya hi ha una veda biològica des de fa molts anys. «Si s’incrementa no podrem pescar, no tindrem dies per treballar», denuncià des de la Ràpita. 

Suports

La protesta comptà amb la presència d’alcaldes com el de la Ràpita o el d’Alcanar. Per la seua banda, la Generalitat també ha expressat el suport al sector, així com el Port de Tarragona. 

 

Comentarios
Multimedia Diari