Pescant truites enmig del Parc Natural dels Ports

L’objectiu de l’empresa AiguaNaturadels Ports SL és reconvertir una piscifactoria intensiva de truita en un espai d’aprenentatge de pesca responsable, educació en aqüicultura sostenible i d’esbarjo. Paral·lelament s’està treballant amb espècies autòctones com la truita comuna mediterrània i amb el barb de l’Ebre i la bagra

15 septiembre 2018 14:09 | Actualizado a 15 septiembre 2018 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

AiguaNatura dels Ports, inaugurada el 2015 i ubicada a la Vall del Toscar, està reconvertint una piscifactoria de producció intensiva de truita en densitats molt altes, dedicada bàsicament al comerç i a la repoblació, en un espai educatiu des d’una mirada ambiental, sostenible i responsable. El canvi és clar; de generar 90 tones de truita a 3 tones anuals.

Anna Nebot, biòloga i aqüicultora, va prendre el relleu de l’antic propietari que es jubilava i decidí encarar-ho de forma sostenible. “Era la manera de tirar-ho endavant dins d’un Parc Natural tenint en compte els espais naturals com la bassa dels llots que exerceix de depuradora, les quatre ovelles que desbrossen, l’ullal o el deu d’on mana l’aigua, i algunes basses semi naturals”. L’equip humà de treball de la nova generació el formen, juntament amb Nebot, Joan Colomé i Emeterio Franquet com a tècnics d’aqüicultura i la biòloga i aqüicultora, Andrea Jardí.

A les instal·lacions de la Vall del Toscar poden acudir escoles i famílies per practicar la pesca recreativa

La piscifactoria compte amb un laboratori, una hatchery, (on neixen els alevins), un espai de cria inicial, unes basses dedicades a la pesca i unes altres a la cria de ciprínids amb un total de 41 basses distribuïdes en 5 nivells. Hi ha 10 basses destinades a la pesca turisme i la resta a la reproducció i cria. Treballen amb la truita comuna, la truita irisada, la bagra, el barb de l’Ebre i el barb cua roig, la madrilla i l’esturió daurat i l’esturió siberià.

En referència a la pesca turisme, es permet que famílies passin una estona pescant la truita i inclús que les cuinin a la zona pícnic a unes barbacoes habilitades per als visitants. Per les escoles es practica la pesca responsable a la vegada que aprenen sobre aqüicultura, biologia dels peixos, física i sostenibilitat.

AiguaNatura dels Ports col·labora amb el Servei de Pesca Continental de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en un pla pilot de producció de ciprínids autòctons, principalment el barb de l’Ebre i la bagra.

Un altre projecte, com a col·laboradors de Generalitat, és l’estabulació en basses seminaturals de truita comuna de llinatge mediterrani amb la finalitat d’aconseguir-ne la reproducció per posteriors repoblacions. AiguaNatura dels Ports nasqué amb la filosofia de transmetre el potencial de l’aqüicultura i d’anar més enllà que produir per a menjar. Una línia important de l’empresa és l’educació en què és l’aqüicultura sostenible als alumnes de primària, d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Una altra és l’educació en la pesca esportiva responsable tant de la truita com de l’esturió.

Comentarios
Multimedia Diari