Picabaralla per l’abocador de Tivissa

L’alcalde de Benissanet exigeix més transparència en la gestió de l’abocador, que «sempre ha estat envoltat de polèmica», mentre que el batlle de Tivissa assegura que es coneixen tots els detalls dels residus i la seua procedència

04 septiembre 2018 09:30 | Actualizado a 04 septiembre 2018 09:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La gestió de l’abocador de Tivissa ha provocat una picabaralla entre l’alcalde del municipi, Jordi Jardí, i l’alcalde de Benissanet, Francesc Xavier Arbó.

Aquest demana que la gestió de l’abocador siga «més transparent».  «Aquest abocador des de bon començament ha estat sempre envoltat de polèmica i de poca transparència», afirma l’alcalde de Benissanet. «A banda que en el seu moment es va signar un conveni per rebre residus de fora de les nostres terres, del sud de Barcelona, quan no hauria de ser així perquè és un abocador que dona servei a la Ribera d‘Ebre, la Terra Alta i el Priorat, hi ha molts residus que no passen per la planta de triatge, de classificació. Tenim testimonis i sabem que passen algunes coses poc clares».

El conflicte ha sorgit arran d’un petit incendi patit fa uns dies a l’abocador, que va originar una columna de fum negre visible des de diferents punts de la comarca.  «No és la primera vegada que hi ha incendis a l’abocador. I en aquest cas van sortir cap allà efectius de Bombers de Tivissa i de Móra d’Ebre, però en arribar allí el personal de l’empresa els van dir que no calia que actuessin. Davant d’això, a un se li generen dubtes i es queda amb la mosca darrere l’orella. Per què? Què estan amagant?», diu l’alcalde Francesc Xavier Arbó.

Davant d’això, l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, respon que «l’alcalde de Benissanet fabrica un relat i inventa una notícia arran d’un incendi que no té res a veure amb la realitat. Tergiversa les coses». Jardí afirma no tenir «cap tipus de problema en explicar la veritat». «I la veritat és que l’abocador de Tivissa és un dels serveis més controlats de la Ribera d’Ebre», valora.

Residus especificats
«Hi ha altres instal·lacions de residus tòxics a Flix que aquests sí que no estan controlats. Em sorprèn molt que l’alcalde de Benissanet digue això sobre Tivissa perquè aquí es fa una gestió brillant». Jardí afirma que l’abocador funciona amb «absoluta transparència», rebent una fitxa autoritzada on s’especifica el tipus de residu que arriba i de quina procedència és.  «Tenim totes les xifres, la quantitat total de tones que rep l’abocador», en paraules de Jardí. 

Amb relació al conveni sota el qual es reben a la Ribera d’Ebre alguns residus del sud de Barcelona, Jardí afirma que «cal recordar qui va autoritzar-ho, que és el conseller d’Iniciativa del tripartit».

Així les coses, l’alcalde de Tivissa creu que el batlle de Benissanet, «d’ERC, vol tapar la seua manca de gestió municipal abocant conflictes en municipis veïns on sí que fan una bona gestió. Tot és perquè s’aproximen eleccions municipals».

En qualsevol cas, l’alcalde Arbó considera que el fet que arriben residus del sud de Barcelona «no podrà canviar, ja que tampoc no hi haurà la voluntat. Com més aviat s’ompli l’abocador, més guanys tindran». 

I és que l’alcalde de Benissanet detalla que «l’Ajuntament de Tivissa i l’Ajuntament de Móra la Nova cobren 1 euro per tona que entra a l’abocador. Com més tones entren al dia, més guanyen. Un abocador que dona servei a les nostres terres tindrà menys vida útil per l’ús que se’n fa, però és clar, encara que d’aquí a poc temps quede obsolet, el benefici ja estarà fet». 

Comentarios
Multimedia Diari