Plasmar al fang el relleu dels arbres

El ceramista Joan Panisello exposa la seva obra ‘Binomi Arbre - Home’ al Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita, amb figures creades amb una tècnica inèdita

20 septiembre 2018 10:15 | Actualizado a 20 septiembre 2018 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Plasmar al fang el relleu de l’escorça dels arbres, aquesta és la tècnica inèdita que utilitza el ceramista jesusenc Joan Panisello, un dels principals artistes catalans en aquest sector. 

‘Binomi Arbre – Home’ és el nom que rep la mostra de les obres realitzades amb aquesta tècnica. Una mostra que ha rebut una gran acollida, i que a finals d’aquest any 2018 haurà estat exposada 52 vegades. Actualment l’exposició es troba a les Terres de l’Ebre, més concretament a Sant Carles de la Ràpita, al Museu de la Mar de l’Ebre.

L’artista jesusenc inclou en l’exposició, com a peça principal, l’obra guanyadora de l’edició 2017 del Premi d’Escultura Agustí Vizcarro. Es tracta d’una obra elaborada i preservada per a l’àmbit domèstic, que l’any passat Panisello va decidir exposar com un homenatge al seu amic i artista local Agustí Vizcarro, ja desaparegut. Artista pel qual rep el nom aquest premi. L’obra, denominada Olivera mil·lenària, va ser realitzada a partir d’una de les oliveres mil·lenàries de la Finca d’Arion, ja que, segons explica l’artista, a tots dos els agradaven molt les oliveres.

Un homenatge particular i diferent, que marca la trajectòria de l’artista amb el nom del seu gran amic. Panisello portarà per sempre al cor al seu amic Agustí Vizcarro, sense dubte, però ara, a més a més, el porta inscrit per sempre al seu currículum com a artista professional. 
Panisello compta amb una extensa i reeixida trajectòria de més de 50 anys durant els quals ha portat les seves obres al fons de més de 80 museus, fundacions, universitats, ajuntaments, jardins, col·leccions públiques i privades, etcètera.

En aquesta exposició, ubicada a les Terres de l’Ebre, l’artista exposa mitja dotzena d’obres, algunes de les més destacades de la seva col·lecció inèdita realitzada amb la tècnica del fang. Es tracta d’escultures realitzades amb ceràmica refractària cuita a 1.300°, una col·lecció que mostra la part més natural del territori, amb figures creades a partir de la vegetació ebrenca, plasmant les seves figures més destacades com ho són les oliveres mil·lenàries, però també amb altres importants escultures que representen arbres monumentals de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre.

Aquesta vegada, l’exposició té un afegit important. Es tracta de mitja dotzena d’obres acompanyades d’un seguit de fotos que il·lustren el procés del ceramista des que comença a preparar el fang fins que acaba de coure la peça. Com ja s’ha esmentat, és una tècnica inèdita i molt peculiar, i molts dels seus visitants es deuen preguntar com s’efectua. És difícil entendre-ho fins que es veu, i ara l’artista dona aquesta oportunitat al Museu de la Mar de l’Ebre.

D’altra banda, la mostra es complementa amb 24 fotografies emmarcades fa 10 anys pel Ministeri de Cultura per a l’exposició retrospectiva i itinerant per València, Tortosa i Tarragona.

L’exposició va ser inaugurada el passat dia 6 de setembre, i romandrà oberta fins al pròxim 7 d’octubre. Es pot visitar en horari habitual del museu: durant el setembre de dimecres a diumenge d’11 a 13 h i de 17.30 a 20.30 h; i a l’octubre obre els mateixos dies d’11 a 13 h i de 16 a 19 h.  
 

Comentarios
Multimedia Diari