Más de Ebre

Porta de passat i de futur

Instal·len a la futura plaça Gerard Vergés, davant l'edifici de la Generalitat de Tortosa, l'antiga porta de l'Institut Joaquín Bau, quan estava al carrer Montcada

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge de la porta amb les bastides dels operaris per instal·lar-la, aquesta setmana. Foto: Joan Revillas

Imatge de la porta amb les bastides dels operaris per instal·lar-la, aquesta setmana. Foto: Joan Revillas

Fa una setmana es coneixia la notícia que la futura plaça, ara en construcció, de l’entrada al nou edifici de la Generalitat de Tortosa tindria el nom de Gerard Vergés, en record de l’il·lustre escriptor i farmacèutic tortosí.

Ara, fa escassos dies, s’ha pogut veure aixecar una antiga portalada enmig d’aquesta nova plaça, a la qual s’accedeix per carrer Mercaders, accés a l’edifici que centralitzarà els serveis administratius de la Generalitat a les Terres de l’Ebre (i no pas pel carrer Montcada).

Aquesta portalada és del segle XVII i pertany al que era, més recentment, l’Institut Joaquín Bau de Tortosa.

Com explica al Diari el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, l’edifici on es trobava aquesta gran porta, al carrer Montcada, cal vincular-ho amb la incorporació dels jesuïtes a Tortosa durant la primera meitat del segle XVII. Hi van exercir la docència fins a la seua expulsió el 1767 i a partir de 1770 l’edifici va esdevenir seminari sacerdotal.

Molt de temps després, l’any 1928, l’Ajuntament de Tortosa va comprar l’immoble i hi va establir l’institut que hi va estar fins al 1970 (i que actualment es troba al barri de Ferreries). L’alcalde, Joaquín Bau, va ser així el fundador del centre, motiu pel qual porta el seu nom.

Tot i que per a molts tortosins el nom de Joaquín Bau és freqüentment relacionat amb la seua vinculació amb el franquisme, el cert és que Bau va fundar el que seria el primer institut no religiós a Tortosa.

Temas

  • EBRE

Lea También