Prat de Comte necessita famílies amb nens perquè l’escola no tanqui portes

L’AMPA del municipi obre la web neorural.cat per atraure nous habitants al petit municipi

07 noviembre 2017 10:42 | Actualizado a 08 noviembre 2017 19:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb 165 habitants censats, Prat de Comte és el poble més petit de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre. Dos anys enrere, l’Ajuntament va liderar una iniciativa per atraure famílies amb fills amb l’objectiu d’evitar el tancament de l’escola de primària. Dues parelles, amb tres fills cadascuna, es van instal·lar al poble, ocupant llocs de treballs de concessió municipal que estaven vacants.

Una de les mares que va atendre la crida fou Carme Martínez, nascuda a Barcelona, que després de superar una prova de selecció, va obtenir la plaça d’administradora de la botiga de promoció turística i de venda d’aiguardent del poble. 

Els seus tres fills van omplir l’escola, una decisió que ha estat clau per allunyar el fantasma del tancament del centre d’ensenyament a curt termini. Ara disposa de vuit alumnes, tres per sobre de la xifra cítrica de cinc alumnes.

Però el risc sempre hi és. Les expectatives a mitjà termini no són molt positives. La majoria de municipis de la Terra Alta, malgrat l’auge de la viticultura i el turisme, continuen perdent habitants.

Així les coses, l’associació de mares i pares de l’escola formada per quatre famílies ha decidit engegar una nova iniciativa, amb la mateixa finalitat que la primera, atraure noves famílies amb nens de 3 a 12 anys a Prat de Comte. Es va presentar durant la Festa de l’Aiguardent del poble, a mitjan octubre, i ha evolucionat amb la creació de perfils de xarxes socials i, sobretot, una pàgina web, neorural.cat.

Els promotors no ofereixen feina ni casa, com alguns interessats es poden pensar. «Actuem de nexe, de pont, entre l’interès que puguin tenir algunes persones per gaudir de la nostra qualitat de vida i la voluntat que tenim per mantenir viva l’escola i el poble. Facilitem totes les eines existents -la informació és pública- per buscar feina a la zona i un llista de les cases del poble per viure-hi», diu Martínez al Diari.

Aquest assessorament personal és sense ànim de lucre ni tampoc s’obté cap benefici econòmic. «La iniciativa és molt tendra però ja hem rebut unes deu sol·licituds. Ara estem en procés de facilitar tota la informació i esperem que alguna fructifiqui».

 Neorural.cat compta amb el suport actiu de l’Ajuntament de Prat de Comte i el Consell Comarcal de la Terra Alta també n’és coneixedor. De fet, en un futur, la iniciativa es pot ampliar a altres municipis que pateixen una conjuntura similar de pèrdua de població com la Pobla de Massaluca o Caseres. 

Si a Prat de Comte no arriben noves famílies a curt termini, en un termini de tres anys l’escola disminuirà de vuit a sis alumnes, moment en el qual la viabilitat del centre d’ensenyament es tornarà a posar en risc. «Si volem no trobar-nos en la situació que en quatre anys pugui tancar l’escola, hem de preveure-ho i fer accions com aquestes». L’AMPA està formada per quatre famílies, dues nascudes a Prat de Comte i dues residents fa uns anys.

Comentarios
Multimedia Diari