Prat de Comte reviu l’arrelada tradició de l’aiguardent

El municipi celebra la XVI edició de la Festa de l’Aiguardent aquest cap de setmana

14 octubre 2017 18:12 | Actualizado a 17 octubre 2017 12:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dissabte i diumenge Prat de Comte celebra la setzena edició de la Festa de l’Aiguardent, que reviu i dóna a conéixer aquesta tradició tan arrelada al municipi. Durant els dies de la Festa de l’Aiguardent, tot el poble obre les portes per acollir els alambins i les diferents mostres d’entitats, cellers i cooperatives de la Terra Alta. Els pratdecomtins conviden els visitants a entrar a les seues cases que fan la funció d’originals stands firals.

L’aiguardent s’acompanya de pastes típiques del poble elaborades de forma artesana, com ara les coquetes, els redots o les casquetes. També es poden trobar les borraines que fan les dones de l’Associació de Dones. Durant la festa també s’ofereixen una mostra de productes típics de les Terres de l’Ebre, venda de pastes típiques fetes al forn de llenya, artesania, música... Precisament, es recomana prendre l’aiguardent amb moderació i acompanyat per un dolç típic com les coquetes d’aiguardent, els rodots i les casquetes. I és que uns tres o quatre dies abans de la festa, moltes persones del poble es tanquen a l’antic forn de llenya per preparar més de sis mil peces de dolç que s’oferiran a tothom que vulgue provar-les. La seua elaboració artesana i tradicional fa que tinguin molt èxit entre el públic i la demanda creix any rere any. 

En el punt d’informació de la festa es pot comprar un got per fer les degustacions. Amb el got es lliura una butlleta per participar en sortejos i un plànol indicatiu per fer la visita a totes les cases obertes al públic.

Les varietats de destil·lats que s’hi poden degustar són molt àmplies i, així, a la Festa de l’Aiguardent es poden tastar diferents tipus d’aiguardents: d’herbes, de mel, de fruites... L’ Esperit de Comte és la marca registrada sota la que es comercialitza l’aiguardent i les pastes típiques de Prat de Comte. Actualment s’embotellen varietats com el blanc, el d’herbes, el torrat o el de cafè. Però a partir de l’aiguardent es poden produir altres licors com la ratafia, que també està present a la festa. 

Participació dels veïns
Tot el poble s’implica i participa en la Festa de l’Aiguardent, tothom pertany en major o menor mesura a l’organització d’aquest esdeveniment i això és el que fa tan popular aquesta festa, ja que molts veïns ensenyen els seus alambins.

La Festa de l’Aiguardent va nàixer el 2002 coincidint amb la inauguració de la restauració de l’antiga destil·leria del poble. En aquest espai els veïns feien el seu propi aiguardent després de la verema, una tradició que segueix viva avui en dia.

L’elaboració de l’aiguardent és lenta. El vi es destil·la i se n’extreu una major o menor quantitat segons el mestre. Després, es pot prendre macerat amb herbes de la zona.

Aquest diumenge a primera hora del matí es donarà el tret de sortida al XIV Concurs de Pintura Ràpida Joan Lahosa i Valimaña. A les 12 hores tindrà lloc la presentació del llibre Biografia del pintor Joan Lahosa, a la sala d’exposicions Joan Lahosa. A les 12.30 hores se celebrarà un tast de vermuts a càrrec del Celler Mariol al Punt d’informació del Parc. Per la tarda es podrà veure una ballada de jotes a les 17 hores, amenitzat per la Xaranga Tal com Sona de Paüls. Una hora després hi haurà, entre d’altres activitats, un tast de gintònic a càrrec d’Imma Monclús de Gotim Tortosa, també al punt d’informació.

Comentarios
Multimedia Diari