Pèrdues a la cirera primerenca a la Ribera pel mal quallat del fruit

Malgrat l'excel·lent floració dels arbres, les intenses pluges de finals de març han castigat el procés de creació del fruit

19 mayo 2017 23:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les expectatives favorables dels productors de cirera a la Ribera d’Ebre s’han mostrat parcialment frustrades, després de comprovar que el procés de quallat del fruit no ha estat l’òptim, i per tant molta flor de les varietats primerenques -les que es cullen al maig- no s’acabarà convertint en cirera, tot generant pèrdues.

Les varietats primerenques representen més de la meitat de la producció total a la comarca.

Unió de Pagesos estima que la pèrdua d’aquest conreu se situarà en un 50% de la producció mitjana anual, tot i que, en funció de les diferents varietats de cirerers, pot oscil·lar entre el 10 i el 50%.

Les raons cal buscar-les, segons el sindicat, en la forta pluja que va caure el passat 25 de març, amb més de 200 litres per metre quadrat a la Ribera d’Ebre, que va afectar tots els municipis de la Ribera d’Ebre i va provocar el mal quallat de la cirera.

Un dels socis de la principal empresa del sector a la Ribera d’Ebre i a Catalunya, Cerima Cherries, David Manero, admet les pèrdues. «La floració havia estat òptima, però les pluges i unes temperatures baixes que no van deixar treballar bé a les abelles han tirat enrera molt fruit».

En el cas de la seva empresa, les pèrdues se situen en un 15 per cent de la producció. Disposen de varietats més tardanes, que per ara no han patit afectacions. Tot i això, precisa Manero, la qualitat del fruit és «molt bona», d’un major tamany, i s’espera, també, una campanya de preus a l’alça, precisament per la menor oferta al mercat.

 

Danys als albercoquers

D’altra banda, Unió de Pagesos ha advertit que les gelades de la setmana passada que van afectar les comarques de les Terres de l’Ebre van suposar a la Ribera d’Ebre danys d’entre el 30 i el 60% en els fruits d’albercoquers dels municipis de Benissanet, Ginestar, Móra d’Ebre, Móra la Nova i Garcia.

Per tot plegat, el sindicat agrari demana als serveis territorials del departament d’Agricultura de les Terres de l’Ebre que facin una valoració acurada dels danys tant en cirera com en el cultiu d’albercoquers.

Comentarios
Multimedia Diari