Pèrdues de fins al 60% de la producció de raïm pel fong míldiu a la Terra Alta

La setmana que ve els viticultors terraltins arrenquen la verema en un any especialment dur per les pluges i la pandèmia

14 agosto 2020 14:30 | Actualizado a 17 agosto 2020 15:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest any la verema s’ha avançat al voltant de deu dies, de manera que ja ha començat amb les varietats més primerenques com la chardonnay. Les previsions de la campanya actual apunten a una davallada significativa de la producció sobre el 30% a causa de la proliferació del fong míldiu arreu del territori català. Davant aquesta alarmant situació el Departament d’Agricultura ha aprovat una línia d’ajut per als lliuradors de raïm que hagin patit l’afectació d’aquesta malaltia.

Aquesta no ha sigut una bona temporada per als viticultors de la Terra Alta i amb la verema arriba el moment més important de tot l’any. Un dels cellers que la començarà dilluns vinent és el Celler Frisach de Corbera d’Ebre, que fa vint anys que elabora vi ecològic. El pagès i propietari del celler Francesc Ferré explica que aquesta és segurament la seua pitjor anyada i calcula que tindrà pèrdues de fins el 60% a causa del míldiu.

«Enguany ha plogut moltíssim i això ens ha agafat d’imprevist, no estem acostumats. A la Terra Alta mai tenim aquesta problemàtica del míldiu com altres zones. Hi haurà pèrdues importants en general, però especialment els que treballem en orgànic, ja que en no fer servir cap producte químic tenim menys defenses. Les calors fortes van arribar tard i la planta està descol·locada», detalla. «Iniciem la verema aviat perquè a les plantes molt afectades pel míldiu després pot podrir-se el raïm». Precisament Ferré explica que aquesta serà una verema «curta i ràpida», no només per la poca producció sinó perquè els pagesos «entrarem aquesta vinya ràpid per assegurar-la, ja que amb la pandèmia no sabem què pot passar a l’octubre».

El celler Herència Altés de Gandesa iniciarà la verema a finals de la setmana que ve. Primer serà el torn de la garnatxa blanca, tot seguit la garantxa negra, i l’última varietat serà la carinyena, que té una maduració més tardana. La co-propietària Núria Altés calcula que les pèrdues pel fong en el seu cas seran del 15%. «Toquem fusta perquè no estem molt afectats però fins que no veremem no ho sabrem del cert. Tenim una producció molt irregular aquest any». Altés apunta que s’ha triplicat la xifra de precipitacions a la Terra Alta aquesta temporada. «En tots els nostres anys de trajectòria això no ho havíem vist mai. Si no fos pel míldiu seria un any molt bo. Les afectacions són molt irregulars: hi ha vinyes convencionals completament arrassades i ecològiques que no han patit tant».

Un important percentatge d’aquests dos cellers està destinat a l’exportació. En relació als treballadors, seran temporers que ja han fet campanyes anteriors amb ells. «Els prendrem la temperatura, separarem estris i no hi haurà dos treballant a la mateixa fila de ceps», detalla Altés.

«Primer van ser els aranzels dels Estats Units, que ens van afectar molt, després el temporal Glòria, tot seguit la pandèmia i la caiguda de vendes, i ara el míldiu. Però hem de ser optimistes, no ens queda d’altra. Esperem que l’any que ve siga millor», conclou per la seua banda Ferré.

Comentarios
Multimedia Diari