Precinten les obres de 14 xalets de luxe a primera línia de mar a l’Ametlla

Uns veïns porten un litigi des de fa 13 anys contra la construcció d’aquests edificis, iniciats amb l’exalcalde Martí

08 junio 2020 09:27 | Actualizado a 01 febrero 2021 10:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La construcció de 14 cases unifamiliars adossades de luxe a menys d’un centenar de metres de la costa, dins la urbanització Roques Daurades de l’Ametlla de Mar, ha posat en peu de guerra la comunitat de veïns propietaris dels edificis Amatista i Esmeralda, a la mateixa urbanització. Els fets es remonten a l’any 2007, quan era alcalde de l’Ametlla de Mar el processat pel cas Efial Andreu Martí. Malgrat que hi ha una sentència que ordena paral·litzar les obres, els veïns van denunciar que aquestes havien continuat. Ara, els Mossos d’Esquadra han precintat els xalets per ordre de la jutgessa.

Els xalets, ja pràcticament enllestits, estan situats al principi de la petita península de Bon Capó entre els dos edificis (dels anys 70) dels veïns que s’hi oposen i el mar. Aquests veïns perden així la ubicació a primera línia de mar. 

L’empresa promotora Pydum (Proyectos y Desarrollos Urbanos Man, SL), amb seu a Saragossa, va iniciar les obres el 2010 en ser aprovat el projecte el 2007. En aquell moment l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar justificava que els terrenys es trobaven dins d’un pla parcial consolidat anterior a la Llei de Costes de 1988, i per tant amb drets adquirits anteriors, i que la promoció superara tots els requisits de l’Ajuntament i de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre. El consistori insistia que aquesta zona no estava protegida pels plans directors del sistema costaner.


El 2011, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar nul de ple dret l’estudi detall de l’àmbit no consolidat per la urbanització Roques Daurades. La resolució judicial, de la Secció Tercera de la Sala del Contenciós Administratiu, donava la raó a la comunitat de propietaris dels edificis Amatista i Esmeralda, que va interposar un recurs contra l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, l’Entitat de Conservació de la Urbanització Roques Daurades i la promotora Pydum. La sentència estimava el recurs contenciós administratiu que la comunitat de propietaris va interposar contra l’acord de la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar del 22 de novembre del 2007. Aquest acord rebutjava el recurs de reposició presentat pels veïns contra l’aprovació de l’estudi de detall de la urbanització. L’argumentació que va fer servir el jutge per suspendre les llicències i paralitzar la construcció dels xalets és perquè l’estudi de detall no era l’instrument de planejament adequat.

L’advocat dels veïns, Daniel Jiménez, explica al Diari que l’Ajuntament de l’Ametlla, a través de Cala Gestió i Pydum van fer un pacte en el seu moment per dividir-se l’espai afectat. «Durant tot aquesta llarga batalla hem impugnat l’estudi de detall i el Pla d’Ordenació Urbanística municipal del 2007 i 2010, però la victòria en el Tribunal Superior de Justícia és petita, perquè s’hi referia a aspectes formals que no afecten la qüestió de fons, que és que no hi hagués una pantalla urbanística davant dels veïns i el mar», detalla. Els veïns al·leguen que la llicència és il·legal perquè es basa en un plantejament denegat. Dins del marc de la impugnació de la llicència van sol·licitar la mesura cautelar de paralització de les obres, que es va denegar. Van apel·lar i finalment el Tribunal Superior de Justícia els va donar la raó el 2018. Pydum va recórrer en cassació i el Tribunal Suprem va desestimar-ho. «Ells ho recorren tot i mentrestant van avançant les obres», etziba. 

«La sentència del 2018 sosté que les obres s’han d’aturar, i ells han continuat fent els xalets. Amb el coronavirus es van aturar, i la setmana passada van continuar de nou», denuncia al Diari José Luis Garcia, vicepresident de la comunitat de veïns (de 36 pisos) i persona que ha liderat el litigi contra la construcció dels xalets. «Hem intentat negociar mil cops, i només van a fets consumats. Lluitem per un tema ecològic».

Ara, segueixen litigiant per la llicència, però la promotora «vol  renunciar al permís i fer una de nova, per així emparar les obres amb una nova llicència. Malgrat la sentència del 2018, ells han seguit amb els treballs». El Jutjat Contenciós Administratiu 2 de Tarragona la setmana passada va emetre una providència per aturar de nou les obres i s’ha precintat l’espai. L’actual alcalde Jordi Gaseni, per la seua banda, sosté que l’Ajuntament portarà a terme el que el jutge dictamine.

Comentarios
Multimedia Diari